Kohtumisel tutvustas peaminister Nazarbajevile Eesti e-valitsust ning IT-Demokeskus tegi presentatsiooni digitaalsel autentimisel põhinevatest e-teenustest, vahendas valitsuse pressibüroo.

Nii peaminister Ansip kui president Nazarbajev kinnitasid kahe riigi väga head läbisaamist leides samas, et see võiks rohkem kajastuda majandusalases koostöös.

„Vaatamata sellele, et kahe riigi suhted on väga head ning kaubavahetus on viimastel aastatel kasvanud, võiks meil majandussuhetes olla potentsiaali palju enamaks,“ ütles peaminister Ansip.

„Kasahstani võiks kindlasti olla Eesti kaubanduspartnerite hulgas kõrgemal kui praegusel 21. kohal,“ lisas ta.

Võrreldes 2009. aastaga suurenes kaubavahetus kahe riigi vahel 2010. aastal 35 miljonilt eurolt 146 miljoni euroni.

E-riik pakub huvi

Kasahstani presidendi sõnul pakub neile väga suurt huvi Eesti e-riigi arendamise kogemus, kuid ka Eesti logistiline paiknemine Läänemere ääres. President leidis, et Kasahstani võib omakorda Eestile pakkuda logistilist võimalust saada ühendusteid Kesk-Aasia kaudu Hiina.

Peaminister Ansip kinnitas samuti, et Eesti on transiidialasest koostööst väga huvitatud. „Eesti sadamate infrastruktuur ning teenuste kvaliteet on väga hea ning transiidikoridori loomine meie regioonide vahel oleks kasulik mõlemale piirkonnale,“ ütles ta.

Kõneldes koostööst IT sektoris rõhutas peaminister Ansip, et see valdkond on Eestis arenenud väga kiiresti eelkõige nende mugavuste ja eeliste tõttu, mida kodanik e-teenuseid kasutades saab.

Maksu- ja tolliameti näite kõrval rääkis peaminister ka digitaalse haigusloo võimalustest, mis oluliselt suurendab patsientide mugavust ja valikuvabadusi.

Peaminister ja Kasahstani president kohtuvad töölõuna raames ka homme, kui juures viibib ka Eesti äridelegatsioon, et jätkata arutelu kahe riigi majandusalase koostöö üle.