Obeidi sõnul on läbirääkimistel räägitud sellest, kas Muammar Gaddafi peaks võimule jääma ja mis rollis või peaks ta pensionile jääma, kirjutab The Guardian.

Kui Obeidilt küsiti, kuidas võiks diplomaatilisel teel ületada lõhe Liibüa valitsuse ja opositsiooni vahel vastas ta: „Küsimus pole selles, kas kõik läheb meie või nende tahtmist mööda, küsimus on selles, kuidas me saame oma vendadega koos istuda.“

Rahvusvaheline kogukond peab mõistma, et Liibüa tulevik peab jääma ainult liibüalaste otsustada. „USA, Suurbritannia ja Prantsusmaa räägivad mõnikord iseendale vastu. Nad räägivad demokraatiast, aga mis puudutab Liibüat, ütlevad nad, et Gaddafi peab lahkuma. See peaks olema Liibüa rahva otsustada. Seda ei tohiks dikteerida ükski teine riigijuht. See on demokraatia põhimõtete vastane,“ ütles Obeidi.

Obeidi süüdistas lääneriike Aafrika Liidu ettepanekul tehtud rahuplaanil tee peal ees olemises. „Mis seda takistab? Suurbritannia, Prantsusmaa ja mingil määral USA takistavad seda jätkuva pommistamisega, teise poole relvastamisega ja nende tõrksamateks muutmisega,“ leidis Obeidi.

Aafrika Liidu plaan näeb ette viivitamatu relvarahu kehtestamise, humanitaarabi kohaletoimetamise, välisriikide kodanike kaitsmise Liibüas ja dialoogi Liibüa osapoolte vahel üleminekuaja kehtestamiseks reformide elluviimiseks.

Obeidi kinnitas, et Liibüa valitsus on valmis kõiki pooli, sealhulgas NATO-t hõlmava relvarahu kehtestamise üle läbi rääkima ja laskma sellest kinni pidamist jälgima rahvusvahelised vaatlejad. „Kui on tõeline relvarahu ja pommitamine lõpeb, võiks meil olla tõeline dialoog liibüalaste vahel. Seda ei saa korraldada, kui kõik see juhtub,“ ütles Obeidi.

Kui NATO lõpetaks õhurünnakud, võiksid liibüalased oma erimeelsused lahendada. „Me oleme kõik liibüalased, nende veri on ka Liibüa veri,“ ütles Obeidi. „Mida rohkem Lääs relvi annab, seda rohkem külvavad nad vihkamist. Me ei taha olla uus Iraak või Somaalia. Lääs peaks teisele poolele nõu andma, et see mõistuse häält kuulda võtaks ja rahuettepanekuid uuriks.“