Politsei- ja piirivalveameti esialgsetel andmetel hukkus tänavu kolme kuuga liiklusõnnetustes 19 inimest, mullu sama ajaga sai liikluses surma 13 inimest, teatas BNS.

Jaanuaris hukkus liiklusõnnetustes seitse, veebruaris kuus ja märtsis kuus inimest. Nii tänavu jaanuaris, veeburaris kui ka märtsis oli hukkunuid kahe võrra rohkem kui mullu samal kuul.

Tänavu kolme kuuga on Eestis juhtunud 212 inimvigastatutega liiklusõnnetust, milles sai vigastada 291 inimest. Võrreldes mullusega on tänavu vigastatutega liiklusõnnetusi 39 võrra ning vigastatuid 28 võrra vähem.

Politsei- ja piirivalveameti korrakaitsepolitseiosakonna komissar Riho Tänak ütles BNS-ile, et hukkunute arvu suurenemise ja samal ajal vigastatute arvu vähenemise põhjust on raske välja tuua. Ta märkis, et üks liiklusõnnetuste juhtumise põhjus on kindlast selles, et juhid ei arvesta teeoludega ja rakendavad valesid sõiduvõtteid. Ta tõi näiteks, et väga ohtlik on sooritada möödasõitu teel, millel on sissesõidetud rööpad. Rööbastest välja sõites võib auto kergesti juhitavuse kaotada.

Tänaku sõnul on jalakäijate jaoks ohtlikud maanteede äärde lükatud lumevallid, mis ei võimalda inimestel ohutult teepeenral kõndida ja nad on sunnitud liikuma sõiduteel. Möödunud talvel oli mitu sellist õnnetust, kui auto sõitis lumevallidega ääristatud teel otsa jalakäijale.

Vigastatute arvu vähenemise ühe põhjusena võib Tänaku hinnangul välja tuua selle, et viimase kümne aastaga on Eesti autopark märgatavalt uuenenud ning uuemad autod on ohutumad.

Maanteeameti andmetel juhtus mullu Eesti 1340 inimkannatanuga liiklusõnnetust, milles hukkus 78 ja sai vigastada 1712 inimest. Mullu oli esimene aasta Eestis rohkem kui poole sajandi järel, mil liiklusõnnetustes hukkunute arv jäi alla saja. Liikluses hukkunute arv tõusis Eestis üle saja 1947. aastal.

2009. aastal juhtus Eestis 1505 inimkannatanuga liiklusõnnetust, milles hukkus 100 ja sai vigastada 1930 inimest. 2008. aastal hukkus Eestis 1868 liiklusõnnetuses 132 ja sai vigastada 2398 inimest. Viimase poole sajandi kõige traagilisem aasta oli 1991, kui Eestis hukkus liikluses 491 ja sai vigastada 2175 inimest.

Eesti rahvuslik liiklusohutuse programm aastani 2015 on seadnud eesmärgiks, et aastas ei tohi Eestis liikluses hukkuda üle saja inimese.