Obama reageerib kriisidele samasuguse vaoshoituse ja rahuga, mis iseloomustas ka tema aeglast ja stabiilset presidendivalimistekampaaniat. Mõnede kriitikute arvates võib aga Valge Maja toon viimaste sündmuste valguses presidendi mainet rikkuda, teatab Fox News.

Maailma ja Kapitooliumi mäge tabanud kaose keskel oli Obama raadiopöördumine keskendunud naiste ajaloo kuule ning president tegi üleskutse võtta vastu ausa palgamaksmise seadus, millega vähendataks meeste ja naiste vahelist sissetulekute erinevust. Pärast esinemist suundus Obama Andrewsi õhujõudude baasi golfi mängima.

„Ma ei tea, kas nad ei saa selle sobimatusest aru ja võibolla nad ei hooli sellest, aga see on oluline,” ütles president George W. Bushi aegne Valge Maja pressisekretär Dana Perino.

Endine Bushi nõunik Karl Rove teatas, et ei ole presidendi peale kade, kui viimane lõõgastumiseks aega võtab, kuid eriti Liibüa ja eelarve nõuaks Obamalt suuremat osalemist.

Kongressiliikmed ja analüütikud nõuavad presidendilt suuremat söakust Kapitooliumil ja globaalsel mängulaval.

„Ta tundub halvatud olevat,” nentis konservatiivse Heritage Foundationi direktor Nile Gardiner.

Kui Jaapanit oli reedel tabanud maavärin, ütles Obama paljude hämmastuseks, et USA ja Jaapani liitlassuhteid ei suuda miski „raputada”.

Liibüa puhul on president ühelt poolt rääkinud jõuliselt vajadusest Qaddafi tagandada. Ta kinnitas reedel, et USA ja tema liitlased tõmbavad Gaddafi režiimi ümber silmust koomale. Samas on Obama administratsiooni ametnikud teatanud, et USA ei mängi konflikti lahendamises liidrirolli.

Gardiner nimetas USA positsiooni maailma ainsa superriigi poolt ebatavaliseks juhtpositsioonist loobumiseks. Ükskõik kus USA rahvusvahelise kriisi puhul kõrvale astub, tekitab ta Gardineri sõnul vaakumi, mis võib saada vabanduseks tegevusetusele.

Samal ajal on eelarveläbirääkimised kongressis patiseisus. Vabariiklased kurtsid eelmisel nädalal, et asepresident Joe Biden, kes pidi läbirääkimistel juhtima administratsiooni delegatsiooni, jättis asja sinnapaika ja sõitis Venemaale.

Lääne-Virginia demokraadist senaator Joe Manchin teatas, et Obama ei ole suutnud juht olla.