Soome välispoliitika instituudi programmijuhi Mika Aaltola hinnangul on USA asepresidendi Soome-visiidi peamine põhjus Venemaa, vahendab YLE Uutiset.

„USA tahab eriti saada informatsiooni Venemaa kohta, selle kohta, millega seal parajasti tegeldakse. USA tahab haarata ka Soome ja Euroopa Liidu kaasa suhete tääskäivitamisse Venemaaga, niinimetatud reset-nupu vajutamisse,” ütles Aaltola.

Aaltola sõnul halvenesid USA ja Venemaa suhted George W. Bushi ametiajal märkimisväärselt. Venemaa asetati juba peaaegu „kurjuse teljele”. Bushi kõnedes oli Venemaa omapärane riik. Barack Obama soovib suhted normaalsele tasemele tagasi viia. Soome saab visiidist kasu peamiselt sümboolselt.

„Visiit tugevdab lihtsalt oma toimumisega Soome ja USA vahelisi suhteid. Samas saab Soome esmaallikast informatsiooni Obama administratsiooni kohta,” rääkis Aaltola.

Aaltola Soome ja USA vaheliste suhete pärast muret ei tunne.

„Soome-sugused väikesed riigid, mis ei tekita probleeme, ei saa sama palju ressursse kui varem. USA poliitika on eemaldunud transatlantilistest suhetest ja keskendunud rohkem Vaiksele ookeanile. Need ajad, kui suurriigid pidasid nõu Helsingis, on möödas,” nentis Aaltola.