Senine valimisseadus, raha ja võimu koondumine kitsa ringkonna kätte, ei võimalda anda valijal hinnangut valitsevale süsteemile.

Valimissüsteemi ainuke vaba mulk on üksikkandidaadid. Nende valimine on muidugi tehtud ebapropotsionaalselt keeruliseks. Kuid see on ainuke vaba uks, sellest süsteemist välja. Miks ma nii väidan?

Lapsevanemana ma tean, et laste kasvatamisel on vaja luua mingid piirid. Ma ei saa lasta lapsel teha nii nagu ta alati tahab. Piire seades tuleb anda koheselt lapsele tagasiside milline käitumine ei ole aktsepteeritav. Tagasiside, reeglite kehtestamise ja eeskujuga suuname lapse kasvamist. Sama kehtib ka mujal ühiskonnas. Kas praeguse süsteemi juures on võimalik anda parteidele tagasisidet? Valimissüsteem teeb selle võimatuks. Reeglid kehtestavad nemad endale ise. Eetilistest käitumisnurmidest sõidavad lihtsalt üle. Eeskujuks on noor poliitbroiler!

Indrek Tarandi valituks osutamine oli hoiatus valitsevale partokraatiale. Kui keegi arvab, et see ei olnud mõjus tagasiside, siis ta eksib. Tarandi valimine oli jõuline tagasiside, mis sundis erakondadel suletud nimekirjadega valimissüsteemi mitte lõplikult kinnistamast.

Praegu ei saa valijad reegleid kehtestada, seadusi luuaks riigikogus, me ei saa ka midagi teha eeskujudega. Ainuke mida saame teha on anda riigikogu erakondadele tagasisidet nende käitumisele ja neid mitte valida. See on ainuke viis nad korrale kutsuda ja anda võim rahvale tagasi, sest rahvas ongi riik.

Valija, kui sa soovid, et sinu häälel on kaalu, vali üksikkandidaat või kandidaat mitte riigikogus olnud erakonnast.

Riigikogus esindatud erakonda valides kinnistad sa korruptsiooni, diktatuuri, võimutsemist ja ainult piisav tagasiside saab panna piiri sellele jamale.

Autor kandideerib riigikogu valimistel üksikkandidaadina.