Riigisekretär Hillary Clinton hoiatas senati ees esinedes, et igasugune USA sekkumine Muammar Gaddafi vastaste abistamiseks tekitaks vastakaid tundeid nii Liibüas endas kui ka kogu araabiamaailmas, vahendab AFP.

Clintoni sõnul mõistab Washington, et Liibüa opositsioon tahab näidata, et teeb seda ise, kui üritab Gaddafi ja viimase väed pealinnast Tripolist ja teistelt viimaste käes olevatelt aladelt välja ajada.

22-liikmeline Araabia Liiga võttis kolmapäeval vastu resolutsiooni, milles oldi igasuguse välisriikide sekkumise vastu Liibüas. Hiljem teatas organisatsioon aga, et kaalub lennukeelutsooni kehtestamise toetamist.

Clinton rõhutas senati ees USA sõjalise juhtkonna hinnangut, mille kohaselt oleks lennukeelutsooni kehtestamine erakordselt keeruline ja NATO pole veel mitte mingisuguses sõjalises sekkumises kokku leppinud.

„Igasugusesse tegevusse, mida me võime ette võtta peale humanitaarmissioonide toetamise, suhtutakse suure ettevaatusega,” ütles Clinton, kui temalt küsiti sõjalise tegevuse võimaluste kohta Liibüas. „Ma arvan, et me oleme selle otsuse tegemisest veel väga kaugel.”

Vaatamata USA ettevaatlikkusele, ei välistata Clintoni sõnul ühtki võimalust nii kaua, kuni Liibüa valitsus jätkab relvade kasutamist oma rahva vastu.

Vastates küsimusele, mida teeb president Barack Obama administratsioon selleks, et võidelda al-Qaida ja viimasega seotud rühmitustega Aafrikas, vastas Clinton, et üks USA suuremaid muresid on Liibüa kaosesse langemine ja hiiglaslikuks Somaaliaks muutumine.

„Paljud al-Qaida aktivistid Afganistanis ja hiljem Iraagis tulid Liibüast ja tulid Ida-Liibüast, mis on praegu Liibüa niinimetatud vaba piirkond,” nentis Clinton.