Ellujäänute otsingud on lõpetatud Christchurchi kesklinnas Canterbury televisiooni hoone juures, sest päästjate arvates ei ole enam võimalik, et keegi selle rusude all oleks ellu jäänud, vahendab BBC News.

Linna kõige hullemini kannatanud piirkondades on võimud kehtestanud öise liikumiskeelu.

Maavärin tabas Christchurchi teisipäeva lõunaajal, kui linnas käis kõige vilkam elu. Maavärina epitsenter asus linnast vaid viie kilomeetri kaugusel.

Üle 500 päästetöötaja, politseiniku, tuletõrjuja ja vabatahtliku töötas öö läbi, et leida rusude alt ellujäänuid.

„Kogu linnas on toimunud uskumatud tapatalgud,” ütles politsei esindaja Russell Gibson. „Surnukehad vedelevad tänavatel, nad on kinni autodes ja lömastatud rusude all. Me saame tekstisõnumeid ja meile koputatakse mõnedest hoonetest ja neile me keskendume. Imeline on see, et me oleme mõned inimesed välja toonud ja neil pole kriimugi küljes, teistel on aga tulnud jäsemeid amputeerida, et nad välja saada.”

Gibsoni sõnul võib rusude all olla veel 100 inimest, aga võibolla ka rohkem.

Hiljem teatasid võimud, et kadunud arvatakse olevat kokku 300 inimest, kuid üksikasjad pole selged. Mõned inimesed pole ilmselt lihtsalt oma lähedastega ühendust võtnud.

Tsiviilkaitseministeeriumi teatel on ainuüksi Christchurchi katedraalis kadunud 22 inimest. Kirik kaotas maavärinas torni ja osa katusest.

Linna suuruselt teise hoone, Grand Chancellori hotelli ümber on pandud valve, sest hoone ähvardab kokku variseda.

Politsei sõnul kasvab hukkunute hulk kindlasti märkimisväärselt. Teada on mitmeid kohti, sealhulgas üks varemete all lömastatud buss, kust surnukehi pole veel ära viidud, sest prioriteet on esialgu ellujäänute aitamine.

Pealinnas Wellingtonis kuulutas peaminister Key pärast valitsuse istungit välja üleriikliku eriolukorra. See aitab Key sõnul paremini koordineerida kohalikku, üleriiklikku ja rahvusvahelist koostööd.

Key ütles Christchurchi elanikele, et uusmeremaalased tunnevad nende valu nii nagu vaid väikerahvas seda suudab. „Asjad muutuvad paremuse poole. Christchurch tõuseb jälle,” lisas peaminister. „See riik on teie selja taga ja me toetame teid kogu oma jõuga.”

Samuti teatas Key, et avalikel hoonetel on heisatud leinalipud hukkunute mälestuseks kuni edasiste korraldusteni.