Usutluses Dienale meenutas Ulmanis, et 20 aaasta eest olid Balti riigid tõesti ühtsed ning ühtsustunne kestis viis-kuus aastat. "Ent siis tulid kilusõda, Būtiņģe, seasõda, must laik Läänemerel," nentis endine president, praegune parlamendiliige Ulmanis, vahendab BNS.

"Seejärel teatasid eestlased, et neil ei ole lätlaste ja leedulastega midagi ühist. Seda ütles Mart Laar ning tema ideoloogiat sisuliselt kaitseb ka president Toomas Hendrik Ilves. Seejärel lahkusid kolm presidenti - Algirdas Brazauskas, Lennart Meri ja mina, kes me olime otsustavalt meelestatud ja tõotanud pühalikult pidada Balti ühtsust ülemaks. Nüüd on Balti ühtsus aga ainult ajaloolise tähendusega ja meeldiv mälestus. Nüüd me kuulume Euroopa Liitu ja seal on iga riik iseenda eest," ütles Ulmanis.

Tema hinnangul ei ole Leedu Visaginase tuumaelektrijaam see objekt, mille ümber võiksid Balti riigid "kätest kinni võtta".

"Inimesena oleksin ma rõõmus, kui nii läheks, kuid seda olukorda määravad EL-i ja Venemaa kokkulepped ja Venemaa lobivõimalused. Oluline on, millised riigid ja millised kompaniid on huvitatud ühe või teise objekti ehitamisest," nentis ekspresident.