Metsaraie on peatatud kuni asja täpsema uurimiseni, kuid looduskaitsespetsialist Kaja Riibergi sõnul on kriminaalasja algatamine tõenäoline.

Margo Klementa ei soovinud oma tegevuse kohta kommentaare anda. Riibergi sõnul väidab Klementa, et on hoopis välismaal, kuid keskkonnakaitsjate arvates ta valetab. “Meie arvame siiski, et ta on kuskil Eestis,” lausus Riiberg.

Seni pole selge, kuhu Lahemaalt raiutud puit müüdi. Kevadel müüs samas kohas ebaseaduslikult metsa raiunud Klementa vähemalt osa puidust Imavere saeveskile, mis seetõttu oleks peaaegu ilma jäänud rahvusvaheliste standardite austamist tunnustavast ja Euroopa turgu avavast FSC sertifikaadist.

Imavere saeveski ostujuht Tiit Vallap ütles, et kevadine koorem tuli neile läbi mitme vahendaja, kuid dokumentidel oli kirjas, et puit on pärit Lahemaalt. Alles mitu kuud hiljem, mais, nägi Vallap televiisorist uudiseid Klementa ebaseaduslikust raiest ning siis tuli ka FSC sertifikaati väljastava firma NEPConi tegevdirektori Kristjan Tõnissoni järelepärimine, et kas saeveski on tõesti illegaalset puitu ostnud.

“Sertifikaati taotlevad firmad peavad tegema kõik võimaliku, et vältida illegaalse puidu töötlemist ja ostmist,” lausus Tõnisson. “Kuivõrd Imavere oli sertifikaadi saamise hetkeks juba illegaalset puitu ostnud, panime lepingusse kolm lisatingimust, et nad sisseostetavat puitu täpsemalt kontrolliks.”

Metsaasjatundja, Tartu Ülikooli lektor Rein Ahas ütles Eesti Päevalehele, et FSC sertifikaat võiks olla üks vahend illegaalse puiduäriga võitlemisel, sest sellega märgistatud tooteid võib teha ainult seaduslikust puidust ja kontroll on karm.