Vabariigi valimiskomisjoni esimees Heiki Sibul ütles Delfile, et roheliste erakonna nimekirjas oli tõepoolest 19. jaanuaril surnud Leo Suure nimi. „Me ei saa teda nimekirja panna,“ tõdes Sibul. Ta lisas, et seda on ka eelmistel valimistel ette tulnud, et esitatud kandidaat enne valimisi sureb.

„Reegel on see, et kui hääletamine lahti läheb, siis ei saa enam kedagi maha võtta,“ rääkis Sibul. "Enne valimiste algust on võimalik kas või jaoskonnas inimese nimele kriips peale tõmmata."

Roheliste meedianõunik Katrin Mesilane kinnitas, et selline kahetsusväärne juhtum tõepoolest leidis aset. "Nimekirja esitamise hetkel ei olnud - ja ei saanudki - erakond kursis olla sellega, et selline kurb sündmus on aset leidnud. Lahkunu lähedastel on sellisel hetkel muret ja kaotusvalu palju ning kindlasti ei tõtta nad esimese asjana erakonda teavitama."

Paarkümmend inimest istub kahel toolil

Sibul rääkis, et nimekirjade kontrollimise käigus on välja tulnud veel teisigi vastuolusid. Nii näiteks on umbes paarkümmend inimest, kes on ühe erakonna liikmed, aga valimistel kandideerivad hoopis teise erakonna nimekirjas.

Valimiskomisjon teavitab sellest erakondi ja siis on inimestel võimalus otsustada, kas nad astuvad oma eelmisest erakonnast välja. Sibula sõnul on erakonnast lahkumine tehtud väga lihtsaks ja selle vormistamiseks ei kulu üle tunni.

See, et nimekirjade kontrollimisel ilmnevad vead, on Sibula väitel tavapärane.

„Peaaegu kõigil on mingeid probleemid,“ sõnas Sibul, tahtmata öelda, millise erakonna puhul on rohkem probleeme või millise erakonna nimekirjad on korrektsed.

Esialgne nimekirjade kontroll toimus nende vastuvõtmisel. Nüüd kontrollib valimiskomisjon erinevatest registritest, kas kõik kandidaadid vastavad seaduses esitatud nõuetele – kas kõik on Eesti kodanikud, et nad ei ole karistatud ega teise erakonna nimekirjas.

Valimisnimekirjade esitamise tähtaeg kukkus eile. Kokku esitati 794 kandidaati. Täpsustatud valimisnimekirjad selguvad 28. jaanuaril.