Freedom House jagas riikidele tabelis poliitiliste õiguste ja kodanikuvabaduste kohta punkte ühest seitsmeni. Ühe punkti saanud riigid on kõige vabamad ning seitse punkti saanud riikides on vabadust kõige vähem, vahendab BNS.

Eesti sai koos enamiku Euroopa Liidu liikmesriikidega nii poliitiliste õiguste kui kodanikuvabaduste eest ühe punkti. Täpselt samasuguse hinnangu sai Eesti ka mullu.

Samas näiteks Läti sai poliitiliste õiguste eest kaks ja kodanikuvabaduste eest ühe punkti. Leedu sai sarnaselt Eestiga nii poliitiliste õiguste kui kodanikuvabaduste eest ühe punkti.

Venemaa sai poliitiliste õiguste eest kuus ja kodanikuvabaduste eest viis punkti, paigutudes sellega mittevabade riikide hulka.

Gruusia sai nii poliitiliste õiguste kui ka kodanikuvabaduste kategoorias neli punkti, paigutudes sellega osaliselt vabade riikide hulka.

Tabelis kajastatud 194 riiki on jagatud kolme kategooriasse - vabad, osaliselt vabad ja mittevabad riigid. Freedom House'i hinnangul oli eelmisel aastal maailmas 89 vaba, 58 osaliselt vaba ja 47 mittevaba riiki. 46 protsenti maailma elanikest elab raproti andmetel vabades, 20 protsenti osaliselt vabades ja 34 protsenti mittevabades riikides.

Freedom House tõdes, et kodanikuvabadused tegid mullu maailmas viiendat aastat järjest vähikäiku. Viiendat aastat jätkuv langus on pikim halvenemisperiood alates 1972. aastast, kui Freedom House alustas aastaraportite koostamist. Vabade valimistega demokraatlike riikide arv kukkus mullu 115-ni, mis on madalaim tulemus alates 1995. aastast. 2005. aastal oli Freedom House andmetel maailmas 123 vabade valimistega demokraatlikku riiki.

Freedom House andmetel vähenes demokraatia tase mullu 25 maailma riigis, teise seas ka kolmes Euroopa Liidu riigis - Lätis, Prantsusmaal ja Ungaris. Mullu vähenenud demokraatiaga riigid on Afganistan, Bahrain, Burundi, Kambodža, Elevandiluurannik, Djibouti, Egiptus, Etioopia, Fidži, Prantsusmaa, Guinea-Bissau, Haiti, Ungari, Iraan, Kuvet, Läti, Madagaskar, Mehhiko, Ruanda, Sri Lanka, Svaasimaa, Tai, Ukraina, Venezuela ja Sambia.