Ilmselgelt on see natuke rumal “fakt” välja mõeldud kunagi ammu rikaste mõisnike poolt, et maha rahustada vaest rahvast, et nad ei märatseks ja oleksid vagusi rahul selle olematuga, mis neil on. Kes ikka viitsiks tegeleda pidevalt rahulolematute veastega? Eriti olukorras, kus sul omal varandus mõisa ukse vahelt välja ajab. Ehk on sellel totral lausel väike tõepõhigi all, kuna oma suurel varandusel tuleb ju pingsalt silma peal hoida!

Raha ei tee õnnelikuks, aga katsu sa elada ilma rahata! Vaevalt mõni meist oleks ülimalt õnnelik, kui tal poleks sentigi rahakoti vahel ning nälg pidevalt näpistaks. Kui raha õnnelikuks ei tee, siis jämedalt öelduna võiks ju väita, et õnnelikuks teeb see, kui sul raha ei ole. Nii see aga kohe kindlasti ei ole. Kui Indias elavad inimesed on uuringute järgi maailmas õnnelikkuselt lausa teisel kohal, siis seda sellepärast, et nad on õnnelikud selle üle, mis neil on ning ei oska paremat tahtagi. Nad on õnnelikud, et neil on olemas seegi, mis neil on ja elavad teadmisega, et kõrval külas on olukord kordi hullem. Nad on õnnelikud, et neid pole veel tabanud surmav kooleraepideemia ja et neil kuidagiviisigi hing sees püsib. Kuid kas see on siis õnnelik elu?

Loomulikult ei ole raha õnneliku elu juures ainus faktor, kuid mängib siiski keskset rolli. Loomulikult annab õnnele suure osa ka pere, abikaasa, lapsed, kodu jne, kuid kui see kõik lahti harutada, siis lõpuks tuleb ju ikka välja, et ilma rahata ei saa kasvatada ja koolitada lapsi ega maksta majapidamiskulusid. Ehk siis on raha väga oluline alustala olemaks õnnelik!  

Mõni väidab võikalt, et raha eest ei saa osta ei tervist ega armastust. No armastusega on nagu on, aga tervise koha pealt mängib raha ikka olulist rolli! Ei jagata ju ühtegi ravimit apteegis heategevuskorras niisama laiali. Ikka on vaja raha, et ravida oma tõsist või vähemtõsist haigust. Ilma võid lihtsalt ära surra ja säh sulle siis õnne! Kui aga peaks haigestuma mõnda tõsisesse haigusesse, mille raviks läheb vaja näiteks uusi organeid, siis võib rahast väga palju abi olla! Kuigi sinuni võivad organid jõuda küll veidi ebaeetilisel teel, kuid kui see päästab sinu elu, siis pigistaks vist ikka enamus inimesi silma kinni ja mõtleks pigem enda elu päästmisele.

Ei tahks küll maha teha vaeste inimeste elu, kuid usun, et nad oleksid siiski palju õnnelikumad, kui nad ei peaks poes meeleheitlikult hindu jälgima ning puukuuris halge lugema mõttega, et kas ikka veab kevadeni välja. 

Nii, nagu ei saaks olla tarku ilma lollideta, ei saa olla ka rikkust ilma vaesuseta. Kuid olen kindel, et väike rahasüst teeks nii mõnegi meist hulga õnnelikumaks ning ilma rahata ju ilmselgelt kvaliteetset elu elada ei saa!