USA diplomaatiline post Araabia riikidest, mille WikiLeaks on viimastel päevadel avalikkuse ette toonud, tõi päevavalgele Araabia riikide mure Teherani tuumaohu pärast ning hirmu regionaalse konflikti vältimatuse ees, vahendas BNS.

Iraani president Mahmoud Ahmadinejad nimetas esmaspäeval dokumente "väärtusetuks" ja kinnitas, et need ei mõjuta Teherani suhteid oma Araabia naabritega.

Teisipäeval nimetas Iraani välisministeerium paljastusi "kahtlaseks vandenõuks" ja kutsus araabiamaid "mitte langema vilepuhuja lõksu".

"Islamimaailma vaenlased on käivitanud iranofoobia ja ühtsuse lõhkumise projekti," ütles välisministeeriumi esindaja Ramin Mehmanparast.

Kuigi Ahmadinejadi reaktsioon sarnanes paljude teiste maailma liidrite omaga, võib Iraanil kujuneda keeruliseks seda positsiooni säilitada, usuvad diplomaadid ja analüütikud.

"WikiLeaksi dokumendid ei paljastanud midagi. Iraan on ammu teadlik araabiamaade tunnetest," ütles üks Teheranis resideeriv lääne diplomaat. "Ent kirjalik tõend, et sinu naabrid õhutavad su vaenlast sind ründama, jätab oma jälje."

Lekitatud memode kohaselt on enamik Pärsia lahe Araabia liidreid kutsunud Ühendriike peatama Iraani tuumaprogrammi, Saudi kuningas Abdullah aga soovitas USA relvajõududel "rünnata, et maol pea otsast lõigata".

Diplomaadi sõnul oli lekete ajastus "väga halb", sest info tuli ilmsiks ajal, mil Teheran paistab soovivat parandada oma ajalooliselt pingelisi suhteid Saudi Araabiaga.

President Ahmadinejad on arutanud viimastel nädalatel kuningas Abdullah´ga telefonitsi kaks korda tundlikke regionaalküsimusi nagu Liibanon ja Iraak.

"Paljastused ei tee Iraani välispoliitika olukorda kergemaks," prognoosis diplomaat.

Ka Iraani ajakirjandus väljendas teisipäeval lekitatud dokumentide pärast muret.

"Nende materjalide avalikuks tulek tähendab Iraani jaoks lähitulevikus murettekitavat olukorda," kirjutas mõõdukas päevaleht Mellat-e Ma kommentaaris. "Kui need on ehtsad, on Iraan silmitsi väljakuulutamata sõjaga naabrite poolt, kes soovivad Iraani ja Ameerika vastasseisu ja usuvad, et lõikavad sellest kasu."