Eelmisel nädalal tekitas Norras ja Rootsis palju pahameelt avalikuks tulnud teave, et USA on juba kümmekond aastat neis riikides salaja oma saatkonna kaitse huvides ümbruskonnas luuranud. Ka USA saatkond Tallinnas möönis vastuseks Eesti Päevalehe vastavasisulisele küsimusele, et tegutseb oma saatkonna turvalisuse tagamisega.

"Eesti on meie lähedane sõber ja liitlane ning me austame täielikult Eesti seadusi," ütles USA saatkonna pressiatašee James Land pühapäeval. "Me tegutseme oma julgeoleku tagamisega ning jätkame seda, konsulteerides igati vastavate Eesti ametkondadega."

Seega otseselt vastust küsimusele, kas Surveillance Detection Unit (jälgimise avastamise üksus) Tallinnas ka tegutseb, saatkond ei andnud, ent vastusest võib mõista, et nimetatud üksus Tallinnas Kentmanni tänaval asuvas saatkonnas siiski on.

"Jälgimise avastamise üksus pole salaprogramm, samuti pole tegu luureüksusega. Tegu on täpselt sellega, mida üksuse nimi kajastab - programm eesmärgiga avastada USA diplomaatiliste esinduste vastast jälgimist," ütles James Land, kelle sõnul loodi programm pärast Ühendriikide Nairobi ja Dar es Salaami saatkondade pommirünnakuid 1998. aastal.

Saatkonna esindaja rõhutas, et terrorismiohu avastamise programmi sihtmärgiks pole saatkondade asukohamaa ega ka selle riigi kodanikud: "Tegu on pigem saatkonna asukoha ja personali lähedal toime pandava kahtlase tegevuse avastamisega, seda koostöös asukohamaal saatkonna julgeoleku tagamise eest vastutava ametkonnaga."

Päevaleht küsis Rootsis ja Norras avalikuks tulnud luurekahtlustusega seoses kommentaare ka siseminister Marko Pomerantsilt ning kaitsepolitseiametilt. „Minul pole küll sellise asja kohta infot," lausus Pomerants eile. Kaitsepolitsei teemat kommenteerida ei soovinud.