Nii Kanada kui ka Eesti kaitseväelased on tegevad Lõuna-Afganistani julgeolekuolukorra stabiliseerimisel. Paet andis Cannonile ülevaate Eesti tsiviilpanusest Helmandi provintsi tervishoiuvaldkonna arendamisel. „Eesti keskendub tsiviilabis Afganistanile eelkõige tervishoiule, naiste ja laste olukorra parandamisele ning heade valitsemistavade edendamisele,” ütles Paet välisministeeriumi teatel.

Kaitseminister MacKay sõnul on Eesti kaitseväelased kõrgelt hinnatud liitlased julgeoleku tagamisel Helmandi provintsis Afganistanis.

Paet ja Cannon kõnelesid muu hulgas arengutest Arktikas. Paeti sõnul soovib Eesti, et Euroopa Liidu roll peaks Arktika küsimustes suurenema ning EL peaks saama vaatleja staatuse Arktika nõukogus. „Arktika haavatavuse tõttu on kõikide koostöö vältimatu ning tooks kasu nii keskkonna, majanduse kui ka julgeoleku vallas,” ütles Paet.

Eesti välisminister kutsus Kanadat osalema Tallinnas tegutsema hakkava idapartnerluse koolituskeskuse tegevuses. „Eesti diplomaatide kooli baasil Tallinnas tegevust alustav koolituskeskus keskendub Ukraina, Moldova, Gruusia ja teiste idapartnerluse riikide avaliku sektori haldussuutlikkuse tõstmisele ning reformikogemuse jagamisele. Kanada nagu ka teiste rahvusvaheliste partnerite osalemine on oodatud,” lausus ta.

Eesti ja Kanada koostöö on Paeti sõnul olnud edukas ka arenguabi vallas. „Näiteks oleme koostöös Kanadaga jaganud Ukraina riigiametnike majanduspoliitika alaseid kogemusi ning aidanud kaasa Haiti maavärina tagajärgede likvideerimisele,” ütles Paet. „Soovime arengukoostööd Kanadaga ka tulevikus jätkata,” lisa ta.

Paet märkis, et Eesti soovib tihendada Kanadaga suhteid samuti aukonsulite võrgustiku laiendamise kaudu. „Äsja avas Eesti aukonsulaadi Halifaxis ning alates tänasest alustab tööd kuues aukonsul Kanadas Quebecis,” lausus ta.

MacKay'ga räägiti küberkaitsest

Kohtumisel Kanada kaitseministri Peter MacKayga ütles välisminister Urmas Paet, et Kanada on oodatud osalema Eestis tegutseva NATO küberkaitse kompetentsikeskuse töös. „Küberkuritegevus ei tunnista piire, mistõttu on rahvusvaheline koostöö küberjulgeoleku tagamisel äärmiselt oluline,” rõhutas Paet.

MacKay ja Paet kõnelesid veel koostööst NATO-s, sealhulgas NATO uuest strateegilisest kontseptsioonist, Afganistani missiooniga seonduvast ning Eesti ja Kanada kahepoolsest kaitsealasest koostööst.

Kanada oli esimene NATO liikmesriik, kes ratifitseeris Eesti NATO liitumisprotokolli.