Tallinnas asuva jäätmekäitlusfirma EcoPro üks omanikke, endine keskkonnaametnik Neeme Reinap ajab juba mõnda aega jäärapäiselt asju, et Saaremaale Ruhve poolsaarele looduskeskus rajada. Plaan näib üllas - rajada loodussõpradele õppeotstarbel kasutatav loodusküla. Planeeringu järgi on puhkekülas parkla autodele ja haagissuvilatele, majutushoone, tualettruumid, telkimisplatsid, väliköök, matkaonnid ja ‑rajad ning vaatetorn. Idüllis on vaid üks suur aga. Arendaja 22hektariline ala asub Natura 2000 kaitsealal rannakaitse- ja ehituskeeluvööndis. Keskkonnaameti loata ei tohi siia püsti panna toigastki. Just matkaonnid äratasid kohalikes elanikes, vallavalitsuses ja keskkonnaametis kahtlusi, et Reinap ja tema kaasa rajavad matkaonnide nime all endale suvilad. Kui vallaametnikud Neeme Reinapilt küsisid, kas ta oleks nõus looduskeskuse rajama ka ilma matkaonnideta, said nad eitava vastuse - onnideta poleks looduskeskusel üldse mõtet, kirjutab Äripäev.

Enne detailplaneeringut käskis vald EcoProl teha keskkonnamõjude hindamise. Kus häda kõige suurem, seal abi kõige lähem! Reinap pöördus vana tuttava, endise keskkonnaministeeriumi kantsleri ja firmas Adepte juhtiveksperdina töötava Rein Ratase poole. Ratas haaras härjal sarvist ja pani kokku keskkonnamõjude hindamise programmi ehk KMH. Tegemist on dokumendiga, mille maksab kinni arendaja ning mida nii eksperdid kui ka vallaametnikud iseloomustavad järgnevalt: kes maksab, see tellib muusika... Ratase koostatud keskkonnamõjude hindamine, mis peaks olema sõltumatu eksperdi hinnang, leiab arenduses positiivseid mõjusid olenemata sellest, et pole korralikku teed, joogivett ning lahendamata on reovee küsimus.

Arendaja soovib ehituskeeluvööndit vähendada kolmel kinnistul 100 meetrini kaldast (praegu 200 meetrit), EcoPro kinnistul 50 meetrini rannast ning Hermani poolsaare tipus asuval maal koguni 35 meetrini kaldast, mis oleks kohalike keskkonnaametnike sõnul erakordne. Ratase sõnul on tegemist rannakaitse eesmärke järgiva tegevusega, sest see on suunatud avalike huvide täitmiseks. "Kas sinna jääb kaitsealuste lindude pesitsemiskohti? Võin öelda, et sinna neid ei jäänud ja järelikult ohtu ka pole," kinnitas Ratas mullu sügisel KMH avalikul arutelul. Keskkonnaamet Ratase koostatud KMHd heaks ei kiitnud, leides, et see ei vasta seaduse nõuetele, pole asjakohane ega piisav tegevusloa andmiseks, ning tegi omapoolsed parandusettepanekud. Talvel kiitis keskkonnaameti Lääne regiooni juht Kaja Lotman siiski hindamise heaks, kuid toob välja olulise nüansi. Nimelt on kuni 60ruutmeetrise pinnaga ehitis väikeehitis ainult siis, kui see pole suunatud avalikuks kasutuseks. Seega tekib küsimus, mis õppeotstarbelisest looduskülast me üldse räägime, järelikult ongi maaomanike ainus eesmärk endale loodusküla sildi all suvilad ehitada.

Neeme Reinap, Mart Herman ja Rein Ratas on kõik omavahel väga head tuttavad ja vanad kolleegid.15 aastat tagasi, kui Rein Ratas oli keskkonnaministeeriumi kantsler, töötas Neeme Reinap tema alluvuses metsamajanduse spetsialistina. Mart Herman oli Lääne-Eesti biosfääri kaitseala Saaremaa keskuse direktor. Lisaks seob Reinapit ja Ratast maa-afäär. Nimelt tänu Reinapi algatusele, linnaametnike ja endise kantsleri Ratase abile sai EcoPro erastada võileivahinna eest endise riigimaa Viimsis, mis mängleva kiirusega kruntideks jaotati ja ehitusload sai ning kuhu hiljem said elamumaa mitmed ametnikud ja ettevõtjad, sh ka Rein ja Jüri Ratas, Neeme Reinap jpt. Jüri Ratase nimel on tänini kinnistu Metsavahi tee 31, millele on seatud 750 000 krooni suurune hüpoteek Hansapanga kasuks.