Kultuuriminister Signe Kivi alustas esmaspäeval visiiti Hiinas vastukäiguna Hiina asekultuuriministri Ai Qingchuni 2000. aasta septembris aset leidnud visiidile Tallinnas, teatas kultuuriministeeriumi pressiesindaja.

Kultuuriministrit saadavad Pimedate Ööde filmifestivali juht Tiina Lokk, Nukuteatri kunstiline juht Andres Dvinjaninov ja kultuuriministeeriumi välissuhete ja eurointegratsiooni osakonna juhataja Reet Remmel.

Visiidi käigus kohtub Eesti delegatsioon Hiina asekultuuriministri Meng Xiaosiga ning rahvaesindajate kogu aseesimehega, tutvub Hiina kunstnike liidu, kunsti ja filmi kõrgkoolide, teatri- ning kinoliiduga. Hiina kunsti-tehnoloogia keskinstituudis peab minister Kivi loengu “Eesti tekstiilikunsti juured ja jõud”.

Ettevalmistusi tehakse ka selle aasta sügisel Eesti Rahvusraamatukogu ja sealse rahvusraamatukogu vahel allkirjastatava näituste ja spetsialistide vahetust sisaldava lepingu jaoks.

Samal ajal kultuuriministri visiidiga annab mitmes Hiina linnas kontserte Eesti rahvatantsuansambel Lee.

Hiina ja Eesti kultuurikoostöö ja -vahetus on viimastel aastatel elavnenud, Hiinas on käinud Eesti rahvatantsuansambel Kannel, esitletud on Arvo Iho fotonäitust, toimunud on rahvusroogade ja õllefestivaliga Eesti päevad Pekingis, Estonia teatri peanäitejuht Neeme Kuningas lavastas Pekingi Hiina keskkonservatooriumis Puccini ooperi “Boheem”.

Eestis on esinenud Hiina tantsu- ja muusikarühmad, hiina muusika orkester, filmifestivalidel on edukalt näidatud hiina filme, rahvusraamatukogus esitletud hiina fotonäitust. Hiina suursaadik Zou Mingrong on rahvusraamatukogule andnud 200 Hiinat tutvustavat teost.

2000. aasta septembris allkirjastati Tallinnas kultuurialane koostööprogramm aastateks 2001-2003, mille raames on 2003. aastal kavandatud Pekingisse eesti ehtekunsti näitus.