Mündid varastati rahapajast ja levitati edasi. Politsei uurimise kohaselt kestis selline tegevus peaaegu kaks aastat, kirjutavad Helsingin Sanomat ja YLE.

Peale tootmisjuhi võttis politsei kinni veel mitu inimest. Teistel isikutel rahapajaga töösuhet pole. Kahtlustatavad on uurimise all ka kokaiini levitamise ja kasutamise pärast. Iltalehti andmetel kahtlustatakse tootmisjuhi venelannast sõbratari müntide hoidmises ja levitamises.

Politsei kinnitusel on tootmishoonest minema viidud peamiselt ühe- ja kaheeuroseid münte, kokku kümnete tuhandete eurode väärtuses.

Võimud said kuritegelikule tegevusele jälile, kui muude kriminaalasjadega seotud läbiotsimiste käigus avastati suurel hulgal euromünte. Samuti äratas tähelepanu, kui kurjategijad üritasid tohututes kogustest münte paberraha vastu vahetada.

Rahapaja OY sai juhtunust teada nädal aega tagasi politsei käest, kinnitas asutuse juht Paul Gustafsson, kes ei osanud öelda, miks varem müntide kadumist täehele ei pandud.

Tootmisjuht oli rahapaja palgal mitmeid aastaid ning nagu ka teiste töötajate puhul tehti talle taustakontroll. Gustafssoni sõnul puudusid tootmisjuhi tegevuses märgid, mis oleksid kahtlust äratanud.

Soome riigi omanduses olev Rahapaja OY tootis eelmisel aastal 1,3 miljardit ühikut euromünte.

Seda, kas varastatud on ka Eesti euromünte, pole praegu veel teada.