Ühele väga olulisele positsioonile on liikunud ka välisministeeriumi endine kantsler, kunagine suursaadik ja hiljuti veel komisjoniliikme Olli Rehni kabinetti kuulunud Matti Maasikas, kirjutab Eesti Päevaleht.

Tagasihoidlikuna palub Maasikas end oma uut ametikohta tutvustades siiski mitte Euroopa Komisjoni presidendi José Manuel Barroso nõunikuks tituleerida, kuigi sisuliselt ta seda on. „Tegemist on umbes 30 inimesest koosneva nõunike rühmaga ja ma olen selle rühma liige. Ma töötan Barroso heaks, aga ma pole iga päev tema kõrval,” naeris Maasikas.

Seega, kui glamuurist võib asi kaugel olla, siis sisutihedusest mitte — tegemist on komisjoni ja konkreetselt Barroso poliitika planeerimise üksusega, mis on asutatud 1980-ndate lõpus ja millest on saanud presidendi isiklik poliitikaplaneerimise üksus, tööriist.

Täpsemalt öeldes töötab praegu puhkusel viibiv Maasikas viieliikmelises välispoliitika tiimis, kus tema alaks on Venemaa, Ukraina, Kaukaasia, Balkan, laienemine ning eraldi Euroopa Liidu ja NATO suhted.

Välisminister Urmas Paet tõdes, et Euroopa Liidu struktuurides ametis olevate Eesti ekspertide töö on nii Euroopa Liidus kui ka Eestis kõrgelt hinnatud: „Hoolimata sellest, et meie kogemus Euroopa Liidus on ajaliselt olnud suhteliselt lühike, on Eesti spetsialistid elanud sisse Euroopa Liidu institutsioonide tegevusse ning teevad seal professionaalset tööd.”