Padise ja Vantaa ajaloolised seosed pärinevad keskajast, mil aastal 1351 kuningas Magnus Eriksson andis Porvoo piirkonna patronaadiõigused Padise kloostrile. Kinkimist tõendav dokument on esimene Helsingi kihelkonda kirjasõnas märkiv allikas.

Projekti „Keskaja sild Padise ja Vantaa vahel“ raames tehakse kahe aasta jooksul ulatuslikke arheoloogilisi väljakaevamisi Padise kloostris, teostatakse arhiiviuuringuid ning projekteeritakse kloostri edasised konserveerimistööd.

Samal ajal korraldavad partnerid Soomest arheoloogilisi kaevamistöid Vantaa piirkonna keskaegsetel aladel ning teostavad arhiiviuuringuid Euroopa arhiivides. Kahe aasta jooksul vahetatakse infot ja kogemusi mitmetel ühisseminaridel, mis suunatud nii spetsialistidele kui ka avalikkusele. Suviti saavad nii Soome kui Eesti arheoloogiatudengid osaleda partnerriigis arheoloogilistel väljakaevamistel. Projekti lõpuks ilmub koguteos Padise ja Vantaa keskaegsetest seostest ning projekti tulemustest.

Projekti rahastatakse Euroopa Liidu struktuurifondidest.Kaheaastase projekti eelarve on 741 254 eurot, millest Euroopa Liit rahastab 588 618 eurot ja omavalitsuste osalus on 152 636 eurot. Arheoloogilisi kaevamistöid teeb AGU EMS OÜ arheoloog Villu Kadaka juhtimisel. Kloostri edasiste konserveerimistööde projekteerimisega tegeleb AS Restor.


Esmane võimalus on arheoloogiliste väljakaevamistega Padise kloostris tutvuda 20.-21. augustini toimuvatel Püha Bernardi Päevadel, mil arheoloog Villu Kadaka eestvedamisel toimub kloostris ekskursioon. Lähem informatsioon Padise kloostri kodulehelt www.padiseklooster.ee