Dombrovskise ja Ronise arvates ei tohiks seaduslikkuse valvurid lubada selliste aktsioonide läbiviimist, et mitte rüvetada Teises maailmasõjas hukkunute mälestust ja inimeste massilise hävitamise õigustamist, vahendab Läti Delfi.

„Natsismil ei ole õigustust, see kuritegu inimsuse vastu tekitab meie südametes valu ka tänapäeval. Hitleri ja Stalini seisukohtade propaganda on kogu Läti rahva ja meie riigi jaoks alandav. Läti valitsus austab inimõigusi ja kohtute sõltumatust, mida garanteerib Läti põhiseadus, kuid sõnavabadus ei tohi muutuda natsismi propagandaks. Provokaatorid ja kollaboratsionistid peavad alati saama teenitud karistuse. Me oleme kindlad, et seda seisukohta kinnitavad kõik riigi poliitilised jõud,” öeldakse ametlikus avalduses, millele on alla kirjutanud Ronis ja Dombrovskis.

Grupp äärmuslasi Uldis Freimanise juhtimisel esitas taotluse rongkäigu läbiviimiseks Riias 1. juulil okupatsioonide muuseumist vabadussambani. Üritusest kavatses osa võtta 30 inimest.

Riia tegevdirektor Juris Radzevičs selleks luba ei andnud, sest tema hinnangul propageeritakse keelatud ideoloogiat ja rahvustevahelist viha.

Teisipäeval muutis kohus Riia duuma otsuse ära.