Kohal viibisid Eesti president Toomas Hendrik Ilves ja Türgi president Abdullah Gül koos abikaasadega. Samuti olid kohal mõlema riigi kultuuriministrid ning Tallinna ja Istanbuli linnapead. Eestist läksid poliitikutest Istanbuli ka Tallinna abilinnapea Yana Toom, Tallinna linnavolikogu esimees Toomas Vitsut, aseesimees Katrin Saks ja Andres Jaadla Rakverest.

Kultuuripealinna projekti esindavad SA 2011 juhatuse esimees Jaanus Mutli ja Mikko Fritze. Kultuuriinimestest veel ka Heidy Purga ja Jaanus Rohumaa.

Lisaks kuulus Eesti delegatsiooni suur hulk Eesti majandusinimesi: Enn Veskimägi, Riho Rassmann, Vahur Kraft, Tõnis Palts, Peep Mühls, Tiina Mõis, Indrek Neivelt ja paljud teised.

1200st kahe nädalaga väljamüüdud piletist ostis Eestist pileti 180 inimest. Ühe pileti hind oli 75-85 eurot.

Kohapeal viibinud SA Tallinn 2011 kommunikatsioonijuht Andri Maimets ütles eile Delfile, et muusikafestivali peakorraldaja Yeşim Gürer Oymaki sõnul on nad väga uhked, et saavad 21. sajandi kõige suurema helilooja uut teost esitleda.

38. rahvusvahelise Istanbuli muusikafestivalil astusid eile õhtul Istanbulis Hagia Irene kirik-muuseumis dirigent Tõnu Kaljuste käe all lavale Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Borusani sümfooniaorkester ja ansambel Vox Clamantis, et anda kontsert tänavu 75. sünnipäeva tähistava maailmakuulsa eesti helilooja Arvo Pärdi auks.

Mitu aastat ettevalmistatud kahe kultuuripealinna auks loodud „Aadama itk“ tõukub kahte suurt religiooni, kristlust ja islamit sümboolselt ühendavast lülist, jutustades mõlema religiooni ühisest esiisast Aadamast. Lisaks uudisteose maailmaesitlusele kõlavad kontserdil ka teised Pärdi heliteosed.

Pärdi kontsert on ühtlasi kahe kultuuripealinna, Istanbuli ja Tallinna tänavuse koostöösarja „ISTLLbul“ kõrghetki ning tähistab mõtteliselt Tallinn 2011 kultuuriaasta programmi algust.