Tänasel lastekaitsepäeval otsustati riigikogu õiguskomisjonis roheliste fraktsiooni poolt riigikogu menetlusse antud seaduse muudatuse eelnõu, mille eesmärgiks on täisealise isiku poolt lapseealisega suguühenduse ning lapseealisega sugulise kire rahuldamise osas lapseealise vanuse määra tõstmine kuueteist aastani, esimesel lugemisel tagasi lükata, teatas roheliste pressiesindaja.

Samal ajal soovitakse, et kasiinodes saaksid raha mängu panna juba 18 aastaseks saanud isikud, kuigi on ju teaduslikult tõestatud, et sõltuvusse sattumise ja inimese ea vahel on otsene seos, imestavad rohelised.

EER fraktsiooni aseesimehe Marek Strandbergi sõnul proovis justiitsminister teda veenda 14-aastase piiri säilitamiseks viidates William Shakespeare'i teosele "Romeo ja Julia":

"Capuletti: Eks, mis ma ikka ütelnud:

mu lapsele on maailm alles võõras

ta pole neljateistki täis.

Kui kahel suvel pärg on närbund peas,

vast siis on tütar mõrsja eas

Paris: veel nooremad on tundnud emaõnne."

"Roheliste kommentaarid, et meie rändenaabruses on see vanusepiir enam kui 14 aastat - Rootsis 15 ning Soomes ja Lätis 16 - komisjonile mõju ei avaldanud," tõdes Strandberg.

"Samuti ka teadmine, et lihtsa seaduseparandusega on seadus rakendatav vaid juhtudel, kui täiskasvanu ja alaealise vanusevahe ületab näiteks 3, 4 või 5 aastat," lisas ta.

Eestimaa Rohelised on veendunud, et lapseea vanuse määra tõstmine käesolevas eelnõus võimaldab paremini kaitsta laste huve ning tagada lastekaitseseaduses jt rahvusvahelistes õigusaktides sätestatud kohustus kaitsta last seksuaalse ekspluateerimise ja ärakasutamise eest.