Paet arutas Ameerika Ühendriikide Brookings Institutioni presidendi, endise Ameerika Ühendriikide asevälisministri Strobe Talbotti ja Euroopa Liidu endise välispoliitikajuhi Javier Solanaga Eesti tegevust NATOs ja Euroopa Liidus ning arenguid Venemaal, Ukrainas ja Gruusias.

Paeti sõnul pani Strobe Talbotti tegevus Ameerika Ühendrikide välispoliitika olulise kujundajana Bill Clintoni presidentuuri ajal vundamendi Eesti ja mitme teise riigi liitumisele NATOga.

„Nüüd, NATO ja Euroopa Liidu liikmena, on Eestist saanud järjekindel nende organisatsioonide väärtuste laienemise toetaja,“ ütles Paet. „Eriti peame oluliseks oma reformikogemuse jagamist liituvatele riikidele. Eesti koos teiste sarnaselt mõtlevate riikidega üritab Euroopa Liidus idapartnereid toetada ja fookuses hoida. Selle raames plaanime Idapartnerluse koolituskeskuse rajamist Tallinna diplomaatide kooli juurde,“ rääkis välisminister.

Samuti peatuti Euroopa Liidu ja USA koostööl. Välisminister Urmas Paeti sõnul on Euroopa Liidu ja USA tihe koostöö Euro-Atlandi piirkonna stabiilsuse, majanduskasvu ja kestva arengu alus.

NATO-Vene suhetest rääkides tõdesid Paet ja Talbott, et suhteid Venemaaga tuleb alliansisiseselt regulaarselt arutada, selleks et allianss saaks olla oma seisukohtades ühtne. „Tallinnas toimuva NATO välisministrite kohtumise raames tulevad ühe teemana kõne alla ka NATO-Vene suhted,” märkis Paet.