Sirõk soovis sõita Riiga, et jagada traditsioonilise 16. märtsil tähistatava Läti Relva-SSis teeninud leegionäride mälestuspäeva eel linna tänavatel protestiks „Läti revanšistliku poliitika" vastu 1500 Georgi ordeni linti, teatavad Läti infoportaal Ves.

Mitu nädalalt tagasi komissar Sirõk juba käis oma lintidega Lätis ja siis lasti ta takistamatult riiki, märgib Läti Delfi.

„See on esimene pääsuke 16. märtsi eel alanud nõiajahis," ütles Gončarovs portaalile Ves. „Muuseas, see on juba teine kord, kui Läti võimud näitavad avalikult oma truudust Relva-SSi Leegionile ja viha nende vastu, kes üritavad seista vastu ajaloo võltsimisele meie riigi territooriumile - on teada, et võimud on juba takistanud Moskva holokaustikeskuse töötajatel 16. märtsiks siia jääda. Klaperjaht Läti antifašistlikele jõududele on alanud..."

Läti piirivalve tugevdas alates 12. märtsist nädalaks kontrolli Läti-Valgevene ja Läti-Venemaa piiripunktides, mis on seotud võimalike mõlemapoolsete provokatsioonidega Läti leegionäride mälestuspäeval.