“Me ei kavatse regioonis püsivaid baase rajada,” ütles USA maavägede ülem kindral Tommy Franks ajakirjanikele Kõrgõzstanis pärast kohtumist president Askar Akajeviga.

“Me jääme siia täpselt nii kauaks, kui on vaja,” lisas kindral, kelle sõnul jääb USA “isegi sõjalise kohalolekuta oma terrorivastast kampaaniat jätkates regiooni sündmustega seotuks”.

“Me jätkame kõnelusi iga riigiga selles piirkonnas ning paljude teistega kogu maailmas,” ütles Franks.

Venemaa peab viit Nõukogude liitu kuulunud Kesk-Aasia riiki endiselt oma strateegilistele huvidele tähtsaks ning on selgelt märku andnud, et ootab USA vägede lahkumist kohe, kui Afganistani kampaania lõpeb.

Pärast 11. septembri terrorirünnakuid avaldasid Usbekistan, Kõrgõzstan, Tadžikistan ja Kasahstan USA terrorivastasele kampaaniale toetust ja l ubasid Washingtonil oma sõjaväebaase kasutada. Türkmenistan jäi ametlikult neutraalseks.

Ka Moskva toetas USA juhitud terrorivastast koalitsiooni ega protesteerinud USA sõjalise kohaloleku vastu Kesk-Aasias, kuid on nüüd hakanud selle kestuse kohta küsimusi esitama. Vene president Vladimir Putin avaldas hiljuti lootust, et USA väed ei jää regiooni liiga kauaks.

Kõrgõzstani Manasi lennuväljal Biškeki lähedal viibib praegu umbes 200 USA sõjaväelast, kokku on sinna oodata umbes 3.000 sõdurit ja 40 lennukit. Usbekistani Hanabadi lennuväljal Afganistani piiri lähedal on vähemalt 1.500 USA sõjaväelast.

Franks on viiepäevasel Kesk-Aasia ringreisil, mis lõpeb reedel.