Rootsis algab kriminaaluurimine Läänemerre uputatud radioaktiivsete jäätmete ja keemiarelvade üle, vahendab YLE. Rootsi riigiprokuratuuri algatusel otsitakse kinnitust kahtlustele, nagu oleks Venemaa uputanud 1990ndate algul Rootsi majandustsooni radioaktiivseid jäätmeid. Rootsi televisiooni andmeil olid Rootsi juhid sellest teadlikud, ent asja uurimist ei alustaud.

Rootsi TV andmeil jätsid Vene relvajõud lahkudes mürgiseid jäätmeid Läänemerre Gotlandi lähistele 1990ndate algul, kui nad jätsid maha Lätis asunud mereväebaasid.

Rootsi luureallikate andmeil uputati merre radioktiivseid jäätmeid ning keemiarelvi. Teleuudiste teatel oli tollane Rootsi valitsus asjaga kursis.

“Välisminister Anna Lindh sai teada, et venelased uputasid Läänemerrre laskemoona ja keemiarelvi. Kui ma õigesti mäletan, oli ta sellest jahmunud ning imestas, kas see on tõsi ning arvas, et seda peaks uurima,” meenutas Lindhi kunagine assistent Sven-Olof Petersson.

Petersoni sõnul oli Rootsi kaitseministeerium tollal arvamusel, et juhtumit ei peaks uurima, kuna jäätmete täpset asupaika ei teata.