30. oktoobril Avinurmes peetud maaraamatukoguhoidja päeval astus ühena esinejatest üles Malle Pärn, kes kutsus üles hindama õigeid väärtusi ning hoiatas karmilt kommertskultuuri eest, seisab Lääne-Viru keskraamatukogu ajaveebis.

Kõneleja rõhutas, et sotsiaalse ja vaimse keskkonna puhtus on sama tähtis kui looduskeskkonna puhtus ja kultuur peaks olema inimlike väärtuste kandja ja kaitsja. Korraga kostis kõnepuldist sõjakas ülestunnistus: „Pean tunnistama, et ka mina olen raamatukogu raamatuid rikkunud!“

Pärn tunnistas, et kui ta kohtab raamatus ebatsensuurset sõna, siis ta kustutab selle valge korrektorlindiga ära, et vähemalt need inimesed, kes pärast teda seda raamatut loevad, ei peaks neid sõnu sealt lugema.

Seejärel tegi Pärn üleskutse kõikidele raamatukoguhoidjatele talitada samamoodi kõikide raamatukogu raamatutega, et see võiks olla nn raamatukogude „teeme ära“. Suur osa saalisolijaid plaksutas selle peale heakskiitvalt.

"Ma teadsin küll, et nad ei hakka seda tegema, ja enamik sai mu mõttest aru, sest nad naersid ja plaksutasid," kirjutas Malle Pärm raamatukogu kodulehel.

Ta selgitas, et ei loe ega "riku" lausroppe raamatuid. "Olen tõesti kustutanud mõne ropu sõna mõnest muidu päris korralikust raamatust. Küllap see pole päris õige tegu, aga miks peetakse õigeks ropendamist trükisõnas? Kuidas teisiti saan ma kaitsta oma väärikust, kui mingi autor mulle sõnnikut kaela kallab?

Kuidas ma saan austada riiki, mis pahandab minusuguse isehakanud tsensoriga, aga ropendajatele jagab preemiaid?"

"Keda huvitavad raamatud pättidest, kes ropendavad? Mina tahan lugeda raamatuid huvitavatest, headest ja tarkadest inimestest," lisas Pärn.

"Mis õigus on kirjanikul oma lugejale näkku sülitada? Kes on talle selle õiguse andnud, ja missuguse seaduse alusel? Avalik ropendamine on vaimse keskkonna saastamine – ja keskkonna saastamine on meie põhiseaduse järgi keelatud. Kas metsa alt sinna lolli poolt visatud prügi ärakoristamine on ka ülbus ja häbematus."