Enamik sõidugraafikuid koostatakse ja esitatakse pool aastat varem, meie välispartnerid ei mõista, miks senini puudub selgus, milline hakkab olema kellaaeg Eestis vähem kui nelja kuu pärast, seisab turismifirmade liidu pöördumises.

Turismifirmad rõhutasid, et valitsus peab suveajale ülemineku otsustama kiiresti, kuna selgusetus takistab laevanduse, lennunduse ja turismitööstuse tuleva aasta plaanide tegemist. Otsused, mis puudutavad tuleva aasta kevadet, tuleb vastu võtta hiljemalt käesoleva aasta lõpus, seisab pöördumises.

Firmad märkisid, et Eestis kehtiva aja erinemine samas ajavööndis asuvate naabermaade Läti ja Soome ajast pärsib turismi arengut ja tekitab ebamugavusi laeva- ja lennureisijatele ning lisakulutusi laeva- ja lennufirmadele.

“Suveajale üleminekust loobumine oli meie arvates ebamugav ka paljudele Eesti elanikele, seda tõendavad mitmed Eesti ajakirjanduses avaldatud artiklid, erakordselt kõrge toetajate arv ideele tulevast aastast taas üle minna suveajale valitsuse internetiportaalis TOM ja ka isiklikud kogemused,” seisab turismifirmade liidu pöördumises. “Meile teadaolevalt jätkab Euroopa Liit ka tulevikus üleminekut suveajale.”

Valitsusliidu poliitikud peavad suveajale ülemineku taastamist lähiajal siiski vähetõenäoliseks, kuna nimetavad seda üksikuid inimesi ja huvigruppe huvitavaks teemaks. Reformierakonna aseesimehe Meelis Atoneni hinnangul pole kellakeeramine teema, mis tekitaks poliitilist vastuseisu.

Neljapäeval valitsusele läkitatud pöördumisele kirjutasid alla Eesti Turismifirmade Liit, Hansatee, Tallinna Sadam, Silja Line, Eckerö Line, Nordic Jet Line, Tallinna Lennujaam, Estonian Air, Eesti Hotellide ja Restoranide Liit ja Mootor Reisi AS.