Venemaa ei suutnudki kriisile eelnenud aastatel vabaneda „alandavast toorainesõltuvusest" ning halb harjumus elada ekspordi kulul pidurdab innovaatilist arengut, rääkis president Kremlisse kogunenud föderaalkogule.

Medvedev polnud rahul ka Vene kaupade madala läbilöögivõimega maailmaturul. „Meie toodangu konkurentsivõime on häbiväärselt madal," konstateeris riigipea.

Ta märkis ka, et üleilmne majanduslangus oli Venemaal sügavam kui enamikus muudes riikides. Sealjuures kutsus Medvedev mitte otsima süüdlasi ainult väljastpoolt, vaid tunnistama, et Venemaa on ise vähe teinud nendest probleemidest vabanemiseks.

Majandusarenguministeerium ootab käesoleval aastal ligi 8,5-protsenduilist sisemajanduse koguprodukti (SKP) langust. Järgimisel, 2010. aastal oodatakse aga juba 1,6-protsendilist kasvu ja 2011 juba 3 protsenti.

Tegu on Medvedevi teise aastakõnega, milles president edastab oma nägemuse olukorrast riigis. Eelmises, 5. novembril 2008 peetud kõnes lõi Medvedev laineid ähvardusega paigutada USA raketikilbiplaanile vastukaaluks Kaliningradi enklaavi mobiilsed taktikaliste rakettide Iskander kompleksid. 

Tänane aastakõne algas kell 11 ja seda kandsid otse-eetris üle kõik suuremad Venemaa telekanalid.