„Me peame vastu seisma katsetele ajalugu ümber kirjutada, seada kahtluse alla Teise maailmasõja tõed ning natsismi ja ka totalitaarse kommunismi ohvrid,” kirjutas Kaczyński Poola ajalehe Rzeczpospolita Reutersi vahendusel.

Endine Poola dissident Adam Michnik kirjutas omakorda ajalehes Gazeta Wyborcza: „Meie, nagu paljude Vene demokraatide jaoks, oli Stalin kurjategija ja agressor. Gulagi looja on täiesti võrreldav Hitleriga.”

Päikesetõusul toimunud tseremoonial Westerplatte merekindluse varemetes, kus kõlasid Teise maailmasõja esimesed lasud, võrdles Kaczyński 20 000 Poola ohvitseri tapmist Nõukogude Liidu poolt Katõni metsas ja mujal natside genotsiidiga juutide vastu.

„Milline on holokausti ja Katõni võrdlus? Neid kuritegusid seob üks asi, kuigi nende mastaap on erinev. Juudid hukkusid, sest nad olid juudid. Poola ohvitserid hukkusid, sest nad olid Poola ohvitserid,” ütles Kaczyński.

„See pole Poola, kes peab alandlikkuse õppetunde võtma. Meil pole selleks põhjust. Teistel on — neil, kes selle sõja põhjustasid,” leidis Kaczyński.