Eesti tervisearengu instituudi juhtimisel läbi viidud uurimuse järgi on Tallinnas umbes 10 000 süstivat narkomaani, samas kui Riias on neid ligi 5000 ja Vilniuses veidi üle 2000, vahendab MTV3.

Uuringu läbiviimist juhtinud eksperdi sõnul võivad põhjused peituda Eesti taasiseseisvumise järgses keerulises olukorras ning kultuuris, kus religiooni mõju on võrreldes näiteks Leeduga väga väike.

Ka Vilniuses hiljuti peetud rahvusvahelisel aidsi- ja narkootikumideteemalisesl konverentsil räägiti Eesti suurest HIV-sse nakatunute arvust: Eestis on nakatunuid kuus korda rohkem kui näiteks Leedus. Eesti on süstivate narkomaanide ja HIV-sse nakatunute arvu poolest suhtes rahvaarvuga Euroopas esikohal.

Eesti tervisearengu instituudi eksperdi sõnul võib praegune ränk majanduskriis olukorda veelgi halvendada ning tekitada juurde narkomaane ja seeläbi ka HIV-sse nakatunuid. Narkootikumide tarvitamine on otseselt seotud riigi sotsiaalmajandusliku olukorraga.

Eestis on kokku umbes 14 000 süstivat narkomaani ja neist enamus Tallinnas.

Aastate jooksul on Eestis avastatud üle 7000 HIV-sse nakatunut. Neist ligi 300 on haigestunud aidsi. Selle aasta esimeses kvartalis avastati ligi sada uut nakatunut. Eelmise aasta samal ajal 141 ja üle-eelmisel aastal 170.

Eelmisel aastal jagati narkomaanidele üle 2 miljoni puhta süstla ja umbes 700 000 kondoomi. Neid jagati kokku 36 punktist. Süstalde jagamise ja ennetustööga tegeleb üheksa organisatsiooni ja ametkonda.

Majanduskriis puudutab ka ennetustööd. Riik andis selleks eelmisel aastal 45 miljonit krooni, kuid sel aastal on summa langenud alla 40 miljoni.