Lisaks sellele ei paista lahendust Liidu liikmes- ja kandidaatkriikide poliitilistele tülidele, vahendab YLE Uutiset. Euroopa Liidu välisministrid arutasid laienemist mitteametlikul kohtumisel Tšehhis Hlubokás.

Sloveenia teatas varem käesoleval nädalal, et ei takista Horvaatia liitumist NATOga hoolimata riikidevahelisest piiritülist. Soome välisministri Alexander Stubbi sõnul on piiritüli jätkuv takistus Horvaatia läbirääkimisteks Euroopa Liiduga.

"Rohelist tuld ei paista, kuid on hea, et osapooled peavad läbirääkimisi - läbirääkimised on edenenud positiivselt," tõdes Stubb.

Euroopa Liidu laienemisvolinik Olli Rehn kohtub Sloveenia ja Horvaatia esindajatega tuleval nädalal Brüsselis. Rehn soovib, et piiritülis jõutaks kompromissini. Horvaatia eelistab aga kohtusse minna ja Sloveenia omaltpoolt soovib välisvahendajat.

Avalikkuses on järjest enam esitatud hinnanguid, et laienemist takistab majanduslik olukord. Küpros oli samas Türgi ja Kreeka Makedoonia liikmestaatuse vastu juba siis, kui majanduslik olukord oli hea.

"On tähtis, et laienemisest ei tehta patuoinast nendele finantskapitalismi süsteemivigadele, millede pärast terve maailm ja Euroopa praegu kannatavad. Nende vastu peab leidma teised ravimid turgutamise ja majanduse alustalade tugevdamise näol," arvas Rehn.

Välistminister Stubbi hinnangul võib majanduslangus aga laienemise edasi lükata. "Kui majanduskriis tabab Serbiat, Makedooniat ja Bosniat väga raskelt, oleme olukorras, kus natsionalism ja üldine turvatunde puudus nendes piirkondades kasvab ja seda ei soovi meist keegi," kommenteeris Stubb.