2007. aastal toetasid annetajad Jüri Vilmsi Sihtkapitali ligi kolme miljoni krooniga, kirjutab Eesti Päevaleht.

Eestis ei tohi ettevõtted erakondi otse rahastada, kuid samal ajal on neil võimalik toetada endale sobivaid sihtasutusi, ilma et nende sponsorlus välja tuleks.

Erakondade kodulehtedel on erakonnale saabunud annetused nimeliselt kirjas, kuid sihtasutuste puhul näeb majandusaruandest vaid annetuste üldsummat. MTÜ-de puhul ei näe kahjuks sedagi, sest MTÜ-d pole kohustatud saadud annetusi avalikustama.

Erakondadega on tihedalt seotud kolm suuremat sihtasutust, mille majandusaasta aruanded Päevaleht võrdlemiseks võttis. Kõige tuntum neist on tsentristliku maailmavaadet ning ajalehti Kesknädal ja Vesti Dnja levitav SA Jüri Vilmsi Sihtkapital, mille tulud ulatusid 2007. aastal 10 miljoni krooni piirimaile. Olulise osa sellest summast moodustas 2,99 miljonit krooni annetusi, mille kohta ei selgu majandusaasta aruandest nimeliselt ühtegi annetajat.

2007. aasta oli küll valimiste aasta, kuid ka aasta varem võis Vilmsi sihtasutus uhkeldada 2,45 miljoni krooni ulatuses saadud annetustega. Ajalehtedesse reklaami müüv sihtasutus kogus reklaamitasu ligi kuue miljoni krooni eest, mille sisse jääb ka Tallinna Farmaatsiatehase poole miljoni kroonine reklaamikampaania, mida praegu uurib kaitsepolitsei.

Ametliku põhjenduse kohaselt oli farmaatsiatehasel toona seoses Lasnamäele uue tehase rajamisega plaanis teha reklaami- ja mainekujunduskampaania, kuid see lükkus edasi ning seoses sellega kadus ka tööjõu värbamise ja mainekujunduse vajadus.

„Teenuse osutamine lükkus edasi,” selgitas tollal sihtasutust juhtinud Tarmo Lausing. „Sellise summa eest saaks korraliku mitmenädalase kampaania, mis hõlmaks nii esi- kui ka tagakülgi mõlemas lehes, samuti online-reklaame ja ilmselt ka lugejamänge.”

Kapo on seda summat seostanud hoopis linnalt soodsa kõrghoonestusplaneeringu väljakauplemisega, mille farmaatsiatehas sai. „Möönan, et selline kokkusattumus võib anda alust vandenõuteooriate tekkimisele, kuid reaalset seost siin paraku pole,” ütles Lausing.

Reformierakonnal on Kodanikuhariduse Sihtasutus, mis toetab oravapartei ajalehe Paremad Uudised väljaandmist ja ka projekte, mis on seotud liberaalse mõtteviisi, regionaalpoliitika ja majanduse arendamisega.

Ehkki populaarsusküsitlustel on Reformi- ja Keskerakond nagu Vestmann ja Piibeleht, siis annetuste poolest jäävad reformistide sihtasutuse annetused Vilmsi omadele tunduvalt alla. Nii piirdusid 2007. ja ka 2006. aastal saadud annetused 800 000 krooniga. Kui Lausing väitis, et sihtasutusest pole erakonnale raha liikunud, siis Kodanikuhariduse Sihtasutus on 2007. aastal toetanud noororavate osalemist infomessil Teeviit.

Ka Tallinna linnapea ja Keskerakonna esimees Edgar Savisaar on väitnud, et erakond ei ole Vilmsi sihtasutuselt raha saanud. Küll olevat Keskerakond ise toetanud sihtasutuse tegevust, sest jagatakse ühist maailmavaadet. „Võin öelda, et riigilt ja Tallinna linnalt pole Vilmsi sihtkapital raha saanud,” ütles Lausing.

Sihtasutuseta pole ka Isamaa ja Res Publica Liit, kuid Res Publica sihtasutuse nime kandev organisatsioon oli 2007. aastal talveunes ja majandustegevust ei toimunud. Sellega ei kaasnenud loomulikult ka annetusi.

Jüri Vilmsi sihtkapitali kohta esitatud küsimustele vastanud Lausing soovitas uurida ka Jaan Tõnissoni instituudi tegevust. „Mul on isiklik kogemus, kus instituudi kaudu korraldati Noor-Isamaa üritust Tartus,” väitis Lausing.

Instituudi nõukogu esimees ja juhatuse liige Jüri Adams kinnitas sootuks, et instituudi seostamine IRL-iga pole korrektne. „Ajalooliselt oli küll nii, et instituudi asutasid 1991. aastal ERSP ja neli tollast väikeparteid, kes hiljem ühinesid erakonnaks Isamaa,” selgitas Adams. „Praegu on instituudi liikmete hulgas mitmesse erakonda kuuluvaid inimesi, kuid enamik liikmeid ei kuulu ühtegi erakonda.”

Päevaleht võttis abiks instituudi kodulehe ja äriregistri ning arvutas välja, et vähemalt Adamsi viimane väide ei vasta tõele. IRL-i liikmeid oli Tõnissoni instituudis seitse, parteituid kolm, Reformierakonna liikmeid kaks ja leidub ka üks sotsiaaldemokraat.