„Ma olen hea kriisivastase võitluse mänedžer. Arvan, et oleksin selles valdkonnas nõutud spetsialist,“ ütles praegu Moskva kohtus teises süüasjas osalev Hodorkovski intervjuus väljaandele Sobesjednik.

Hodorkovski sõnul on kriis aeg, mil teha ümberehitust (perestroika) ja ümberseadistust, aeg teha julgeid otsuseid. „Praegu pole vaja mõelda ellujäämisele, vaid oma kohale kriisijärgses maailmas. Ainult nii saab võita. Muidu pole sellel mängul mõtet,“ ütles endine JUKOSe juht.

Lisaks sellele rääkis Hodorkovski, et kavatseb hakata tegelema alternatiivenergiaga, mida ta ise nimetas arvestades tema tulevast kohta majanduses „uueks energeetikaks“. Ta rõhutas, et raha teenimine pole talle enam huvitav.

Alates 3. märtsist käivad Moskva Hamovniki kohtus Hodorkovski ja tema äripartneri MENATEPi juhi Platon Lebedevi teise kohtuasja istungid.

Suurärimehi süüdistatakse ametiseisundi abil eriti suures mahus võõra vara riisumises – ligi 900 miljardit rubla (315 miljardit krooni) eest ja selle müügist saadud vahendite legaliseerimises.

17. märtsil lõppesid selle kohtuasju eelistungid. Nende käigus lükkas kohus tagasi Hodorkovski-Lebedevi kaitse taotlused - kuriteo koosseisu puudumise ning aegumise tõttu see uus kriminaalasi lõpetada, edastada materjalid üle prokuratuurile ja anda asi üle teisele kohtule – tagasi.

Kohtuprotsess algab 31. märtsil ning see on lahtine. Arvatavasti astub sellel üles üle 500 tunnistaja mõlemalt poolt.