Infoagentuuri Interfax teatel Ahmed Zakajev pelgab, et Belgia võimud annavad ta Venemaale välja, kes on tšetšeeni rahvusvaheliselt tagaotsitavaks kuulutanud.

Brüsselis europarlamendi saadikute grupi poolt organiseeritud kuulamised on pühendatud olukorrale Tšetšeenias. Pärast seda kui selle korraldajad kutsusid üritusele Zakajevi, pöördus Venemaa suursaadik Belgia siseministeeriumi poole ametliku palvega mitte lasta Londonis paguluses elavat emissari riiki sisse.

Venemaa süüdistab Zakajevit mitmetes kuritegudes – nagu relvastatud mäss, bandiitlike ühenduste (föderaalvõim armastab Kaukaasias tegutsevaid relvastatud isikuid, kelle seas on tõesti ka palju kurjategijaid, nimetada „bandiitideks“) organiseerimine ja korrakaitseorganite töötajate elude kallale kippumine.

Alates 2002. aastast elab Zakajev Suurbritannias, mis andis talle ka järgmisel aastal poliitilise varjupaiga. Aastal 2007 valiti mees Tšetšeenia Itškeeria Vabariigi eksiilvalitsuse peaministriks.

Hiljuti, 2009. aasta algul süüdistas Venemaa föderaalne julgeolekuamet (FSB) Zakajevit katsetes taastada Tšetšeenias talle alluvate grupeeringute tegevus. Tšetšeenia president Ramzan Kadõrov lükkas aga selle info kategooriliselt ümber.

Lisaks kutsus Kadõrov Zakajevit tagasi Tšetšeeniasse, kuulutades, et tahab tuua sünnimaale „kõik, kes pole ennast verega määrinud“. Zakajev andis äraütleva vastuse. Samaaegselt lükkas ta ka ümber kuuldused nagu oleks kunagi Kadõroviga arutanud enda tagasipöördumist Tšetšeeniasse.