Rahvaliidu juhatuse liige Mänd pole pärast kaitseministeeriumist lahkumist avalikult poliitikas osalenud, kuid suhtleb lähedaselt Rahvaliidu juhtidega ning oli ka Rüütli valimiskampaania korraldamisel erakonnas üks võtmeisikuid, kirjutab Postimees. Mänd kureerib Rahvaliidus Saaremaa, Hiiumaa ja Läänemaa maakonnaorganisatsioone.

Ehkki läinud reedel valimiskogus häälteenamusega järgmiseks viieks aastaks presidendiametisse valitud Arnold Rüütel keeldus oma meeskonna kohta nimesid avaldamast, peavad mitmed nii Rahvaliidu kui koalitsioonipoliitikud Tarmo Männi suundumist Kadriorgu ilmselgeks tõsiasjaks.

President Lennart Meriga eile Kadriorus umbes kahe tunni jooksul kohtunud Rüütel ei soovinud lähemalt kommenteerida, mis seisus on uue presidendimeeskonna koostamine.

Presidendi kantseleis töötab 41 inimest, neist kolm nõunikku lahkuvad koos Arnold Rüütli presidendiametisse asumisega Kadriorust vastavalt seadusele. Need on president Lennart Meri eranõunik Toomas Kiho, välisnõunik Toivo Klaar ja sisenõunik Harri Mikk. Klaari kohale võib asuda äsjane Eesti suursaadik Suurbritannias Raul Mälk.

Vastavalt avaliku teenistuse seadusele võetakse vabariigi presidendi nõunikud teenistusse presidendi volituste kehtimise ajaks. Ametist on lahkumas ka presidendi nõunik rahvusvähemuste ümarlaua juures Hagi Šein, ent tema lahkub lepingu lõppemise tõttu.

Presidendi kantseleis töötavad ametnikud eesotsas kantselei direktori Urmas Reinsaluga on ametisse nimetatud vastavalt avaliku teenistuse seadusele ning Rüütlil võib seetõttu kujuneda keeruliseks neid oma soovi järgi vahetada.

Presidendi kantseleisse lubab seadus ametnikke nimetada avaliku konkursita, ent ametist vabastada saab neid üksnes omal soovil — kui nad pole just toime pannud distsiplinaarsüütegu, jõudnud saada 65aastaseks, kutsutud ajateenistusse, mõistetud kohtus süüdi või veel mõnel konkreetsel põhjusel.