Teatavasti uurib kapo versiooni, et Pärnus rikuti linnapea Mart Viisitamme ja abilinnapea Simmo Saare eestvedamisel riigihangete seadust, et eelistada “oma” firmat, kirjutab venekeelne nädalaleht Den za Dnjom.

Kui Cleanaway oli nõus Pärnu tänavaid hooldama 20 miljoni krooni eest aastas, siis konkurendid Rapla Teed ja Baltifalt pea poole väiksema tasu eest. Hanke võitis Rapla Teed.

Ainsana kolmest hankel osalenust keeldus Den za Dnjom-ile mainitud hanget kommenteerimast vaid Baltifalti juhtkond. Samal ajal kui Rapla Teed ja Cleanaway on Pärnus “võõrad”, hooldas Baltifalt Pärnu tänavaid ka eelmisel perioodil.

Vastavalt uurimisversioonile tahtsid Pärnu juhid kogu hanget teises suunas kallutada ja leida põhjus, et Rapla Teedega lepingut mitte alla kirjutada ning valida Baltifalt. Seni on vaid teada, et kapos äratas huvi abilinnapea Simmo Saare üks elektronkirjadest, milles ta esitas oma kolleegidele rea küsimusi. Muuhulgas kutsus ta üles hanketulemusi mitte kiirustades kinnitama. Igati asjakohased küsimused, mis käsitlesid hooldustehnikat, talihoolduse käivet jne on tõlgendatavad ka kui põhjuse otsimine, et kuulutada võitjaks paremuselt teine pakkuja ehk Baltifalt.

Juhatuse liikmena esineb Baltifaltis Priit Post, kes tuntud Keskerakonna suursponsorina. Ta on Viimsi suurärimees, kellele kuulub muuhulgas osalus ehitusettevõttes Esmar Ehitus. Tegemist on ühe suurema Tallinna ja selle lähiümbruse kanalisatsioonitrasside ehitajaga. Tänavu paigutas kapo Posti 48 tunniks trellide taha, kahtlustades teda 120 000 kroonise altkäemaksu maksmises Tallinna kommunaalameti ühele töötajale. Asjaosalised ise on oma süüd eitanud.

Den za Dnjom-il on alust arvata, et mõni Baltfaltiga seotud figuur oli nõus eraldama Keskerakonnale toetust. Kuid et hange Pärnus ei “õnnestunud”, see tähendab, Baltifalt jäi sellest ilma, siis langes ära ka sponsorlus. Tõenäoliselt oli tegemist alla miljoni kroonise summaga.

Baltifaltl on umbes 300 miljoni kroonise aastakäibega teedeehitusega tegelev ettevõte, mis on seotud Taani ja Soome suurte teedeehitusfirmadega. Muuhulgas ostis Baltifalt 1999. a Pärnu linnalt ära AS Pärnu Teed.

Kõige kõrgema hinnaga pakkumise mainitud riigihankel esitas Cleanaway, üks Eesti suurimatest ja tuntuimatest jäätmekäitlusettevõtetest. Cleanaway juht Argo Luude väitis usutluses Den za Dnjom-ile, et ülejäänud kaks pakkumist ehk Baltifalti ja Rapla Teede oma, paistsid silma ebaloogiliselt madala hinna poolest: “Kui korruptsiooni otsida, siis just siit.”

Luude teatas, et on teada ju eelnevaltki olukordasid, kus hange võidetakse absurdselt madala hinnaga. Pärast aga hakatakse n-ö sõbralikule firmale raha juurde “nuputama”.

Cleanaway pakkumine oli umbes 20 miljonit krooni aastas. Võrdluseks — Tartus pakuti linna viimasel hankel tänavate hoolduseks ca 40 miljonit aastas. “Kuna Tartu on Pärnust ca kaks korda suurem, on meie pakutud 20 miljonit krooni aastas igati loogiline hind,” väitis Luude. “Võitnud pakkumine, 9 miljonit aastas, on ilmselgelt vähe, arvestades esitatud tingimusi. Kui linn kavatseb hankedokumentides esitatud nõudeid nagu personali arv, kindel hulk spetstehnikat jne täht-tähelt kontrollida, siis läheb võitnud ettevõttel ääretult raskeks hakkama saada. Eks juba saabuv talv näitab, kuidas Pärnu suudetakse puhtana hoida.”

Teede-tänavate hanke võitnud Rapla Teede juhataja Tõnu Vilipuu vaidleb aga ametivenna arvamusele vastu, et selle hinnaga pole võimalik tänavaid korras hoida. “Kui Cleanaway kasumimarginaal on näiteks 40 protsenti, siis muidugi pole võimalik,” kinnitas Vilipuu. “Ma olen lisaks Pärnus leidnud ka omale soodsad koostööpartnerid, ja samas ei tööta me sugugi kahjumiga.”

Pärnu linnapea Mart Viisitamm märkis lehele, et ta ei oska aimata, milliseks võiks kujuneda talle esitatava kuriteokahtlustuse sisu. Küsimusele, kas kahtlustus võib olla seotud firmaga Baltifalt, mille juhatuses on Keskerakonna sponsorina tuntud Priit Post, vastas Viisitamm: “Ma ei tea, et sellel oleks mingit loogilist sidet. Priit Postiga olen kokku puutunud, nagu paljude teiste Eesti ettevõtjatega, kuid paraku üsna pealiskaudselt.”

Pärnus juhtunu taustal küsib Den za Dnjom, millist firmat pidanuks Pärnus hankekomisjon eelistama ilma, et sellest pahandus oleks tulnud? Baltifalti poleks tohtinud eelistada, sest seal on juhatuses “oma poiss”, Keskerakonna sponsor Priit Post. Poleks tohtinud eelistada ka siis, kui Baltifalt kõige soodsamad tingimused pakkunuks.

Hiljutised sündmused näitavad, et firmat Rapla Teed poleks ka tohtinud eelistada. Igasugune linnavalitsuse poolne surveavaldus on tõlgendatav ettevõtte väljasöömise katsena eesmärgiga eelistada Baltifalti. Ka juhul, kui firma oleks näiteks lepingut täitnud. Seega olnuks “kindlaim” valik konkurentidest kaks korda kõrgemat hinda pakkunud Cleanaway.