Kui Vene tankid rühkisid Gruusia pealinna poole, säras Venemaa telekomifirma Beeline värvides salong Tbilisi kesklinnas puhta ja puutumatuna. See, et Venemaa tule alla sattunud riikides ei puudutata Vene ettevõtteid, näib olevat sama loomulik, kui on Venemaa patriootide rünnakud neile ebameeldivate riikide firmade vastu, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Vaevalt et Venemaa ja Gruusia suhete halvenemine mõjutab juba käigus olevaid äriprojekte,” ütles Venemaa töösturite liidu asepresident Aleksandr Muravjov valitsuse häälekandjale Rossiskaja Gazeta. “Ma ei usu, et Tbilisi võimud asuvad Venemaa aktivaid ebaseaduslikult ära võtma.”

Sõja ärevamatel hetkedel säras öine Tbilisi täistuledes. Goris hävisid samal ajal elamud, samuti pommitasid venelased mõnda Tbilisi lähedal asuvat infrastruktuuriobjekti. Loomulikult käitusid ründajad Tbilisi vastu härrasmehelikult, rääkimata sellest, et peale veinitehaste kontrollivad venelased kolmandikku Gruusia elektrienergia tootmise ja müügi turust.

Venemaa finantsturud reageerisid sõjale samasuguste emotsioonidega nagu kümne aasta taguse finantskriisi ajal. Venelased peavad rubla kurssi alahinnatuks ning neile mõjus külma dušina oma valuuta järsk odavnemine dollari suhtes. Börsiindeks RTS kukkus korraga 120 punkti võrra.

Vene ettevõtjatele sulguvad analüütikute hinnangul järgneva pooleteise aasta jooksul paljud krediidiliinid, mistõttu jääb saamata ligi 20 miljardit dollarit investeeringuid.

Kui Venemaa teatas nn rahutagamisoperatsiooni lõpetamisest, hakkasid näitajad endise taseme lähedale tagasi nihkuma ja optimism taastuma. Venemaa keskpanga aseesimees Aleksei Uljukajev teatas Vedomostile, et konflikt mõjutab kapitali liikumist vaid lühiajaliselt ja pikemas perspektiivis ei juhtu Vene majandusega midagi halba.

Venemaa rünnaku järel lõikasid Gruusia võimud ära ühenduse Venemaa telekanalitele ja internetikülgedele. Kui nädalavahetusel alustas tööd Tbilisi rahvusvaheline lennuväli, siis sealne VIP-salong oli ainukene koht terves linnas, kus televiisorist näidati Venemaa ingliskeelset propagandakanalit Russia Today. Türgi kapitalile kuuluval lennuväljal polnud seevastu nähtavad juhtivad lääne telekanalid CNN, BBC ja SkyNews, mida sai vaadata mitmes hotellis.

Tavalise tbilisilaseni jõudis teave ennekõike Gruusia oma telekanalite kaudu, mis lisaks uudistele näitasid katkematult patriootilisi sõjafilme.