Eelmisel nädalal avaldatud Washingtoni teaduse ja rahvusvahelise julgeoleku instituudi raportis öeldakse, et sõjaliste löökidega ei ole tõenäoline Iraani uraanirikastamisprogrammi hävitada, kirjutab Iisraeli ajaleht Haaretz.

Ameeriklaste jaoks oli Iisraeli palve, mis anti üle (ja lükati tagasi) kõige kõrgemal tasemel, märk sellest, et Iisrael on Iraani-vastase rünnaku ettevalmistamisel kaugele jõudnud. Seetõttu hoiatasid nad Iisraeli ründamise eest, teatades, et selline rünnak oleks USA huvide vastane. Samuti nõudsid nad, et Iisrael annaks neile eelnevalt teada, kui ta siiski otsustab Iraani rünnata.

Kompensatsiooniks tagasilükatud palve eest pakkus Washington võimalust parandada Iisraeli kaitsesüsteeme maa-maa tüüpi rakettide vastu.

Iisrael vastas, et võtab enesele õiguse astuda ükskõik milliseid samme, mida vajalikuks peab, kui diplomaatilised pingutused Iraani tuumarelvastumise vastu ebaõnnestuvad.

Iisraeli ametnikud lootsid esialgu, et USA president George Bush annab enne ametist lahkumist käsu Iraani tuumarajatiste ründamiseks, sest USA armee on sellise rünnaku õnnestunud läbiviimiseks kaugelt paremini varustatud kui Iisraeli oma.

Jeruusalemmas kardetakse ka, et isegi kui Iisraeli rünnakuga õnnestub Iraani tuumarelva valmimist mõne aasta võrra edasi lükata, annab see Iraani tuumaprogrammile rahvusvahelise legitiimsuse ning Iisraelist hakatakse rääkima kui agressorist ja ta peab üksi vastu seisma Iraani vastulöögile, mis tähendaks tuhandeid raketirünnakuid Iraani liitlaste Hizbollahi, Hamasi ja võibolla isegi Süüria poolt.

Võtmeküsimuseks Iraani diplomaatiliseks isoleerimiseks on Venemaa toetuse saamine. Seetõttu on Iisraeli ametnikud käinud oma Ameerika kolleegidele peale, et need jätaksid kõrvale muud vaidlusküsimused Moskvaga ja keskenduksid Venemaa toetuse saamisele Iraani vastu. Näiteks tegid nad ettepaneku, et USA loobuks oma plaanist paigutada raketitõrjesüsteemid Tšehhi ja Poolasse, et Venemaa nõustuks sanktsioonide karmistamisega Iraani vastu. USA administratsioon lükkas selle ettepaneku tagasi.

Iisrael ootab nüüd lääneriikide ja Iraani vaheliste läbirääkimiste viimaseid tulemusi ning teadet USA esinduse avamisest Teheranis, mis oleks viimane kinnitus, et USA ei kavatse Iraani rünnata.