7,9-magnituudine maavärin purustas Sichuani provintsi pealinnast Chengdust põhjas asuva järskude mägede vahel asuva väikelinnade piirkonna, teatab Associated Press.

Ellujäänute otsimist raskendab tugev vihm, mida ennustatakse veel mitmeks päevaks.

Valitsus on saatnud katastroofipiirkonda appi sõjaväe.

Epitsentrist lõunas, Juyuani linnas varises kokku kolmekordne keskkoolihoone, mattes enese alla 900 õpilast.

Veel 1000 õpilast ja õpetajat kardetakse olevat hukkunud kokku varisenud koolis Beichuani maakonnas.

Chengdus lõhkus maavärin telefonivõrgu ja jättis 10 miljoni elanikuga linna kohati elektrita. Inimesed ei julgenud järeltõugete hirmus magama minna.

Kokku on hukkunute arv ametlikel andmetel tõusnud 10 000-ni. Ligi 10 000 inimest on surnud ainuüksi Sichuani provintsis ning 300 kolmes naaberprovintsis ning Chongqingi megalinnas.

Kõige suuremaid kahjustusi said neli maakonda, sealhulgas maavärina epitsenter Wenchuani maakond 100 kilomeetri kaugusel Chengdust. Maalihked muutsid seal teed läbimatuks ning sõjavägi pidi kohale minema jalgsi, sest tugev vihm muutis ka helikopterite maandumise võimatuks.

Beichuani maakonnas hävis 80 protsenti ehitistest ning 10 000 inimest sai vigastada, neist 3000-5000 surma. Kaks Shifangis asunud keemiatehast hävis samuti lekitades rohkem kui 80 tonni mürgist ammoniaaki.

Maavärin raputas hooneid ka 1500 kilomeetrit põhja pool pealinnas Pekingis, sundides kõrgeid büroohooneid evakueerima.

Olümpiamängude korralduskomitee esindaja sõnul ei kahjustanud maavärin ühtegi olümpiaobjekti, sest need on ehitatud vastu pidama kuni 8-magnituudisele maavärinale.