"Osalemine Briti välihospidali koosseisus klinitsistina annab Eesti kaitseväe meedikutele reaalseid kogemusi lahingvigastustega kannatanutega tegelemiseks," ütles Varblane. "Oluline on ka see, et meie meedik osaleks Eesti sõduri haavatasaamise puhul ravimisprotsessis."

Major Varblane tegutseb sõjaväebaasi Camp Bastion laiendatud välihospidali erakorralise meditsiini osakonnas, kuhu tuuakse ravile Helmandi provintsis lahingutes ja rünnakutes haavata saanud NATO sõdurid ning kohalikud elanikud.

Selle aasta veebruaris avatud uues välihospidalis tegutseb erakorralise meditsiini osakond ja kahe operatsioonisaaliga kirurgiaosakond. Hospidal on võimeline ravima raskelt haavata saanuid, sealhulgas käsitulirelvade laskehaavu ning miinide- ja isevalmistatud lõhkekehade plahvatuse tagajärjel tekkinud vigastusi.

Eesti kaitseväe suurimal ja raskeimal välisoperatsioonil Afganistanis teenib ligi 140 kaitseväelast. Suurem osa Eesti kontingendist tegutseb rahutus Lõuna-Afganistani Helmandi provintsis. Varasemalt on Helmandis haavata saanud Eesti jalaväekompaniide Estcoy kaitseväelasi ravitud enne Euroopasse saatmist samuti Camp Bastioni välihospidalis.