Somaalia ametiisikute sõnul sai kolmekümnendates eluaastates Ayro väljaõppe Afganistanis ja asus seejärel juhtima Somaalia al-Qaida rakukest, teatab Associated Press.

2005. aastal rüvetas Ayro Itaalia koloniaalkalmistu Mogadishus, heites sajad üles kaevatud surnukehad merre ning ehitas asemele mošee ja alustas islamivõitlejate treenimist.

Ayrot on seotud nelja välismaise abitöötaja, briti ajakirjaniku ja somaallasest rahuaktivisti Abdulqadir Yahya mõrvamisega.

Ayro juhitud al-Shababi rühmitus on islamikohtute liikumise sõjaline tiib, mille eesmärk on islamiseaduste kehtestamine. See korraldab igapäevaseid rünnakuid Somaalia valitsuse ja seda toetavate Etioopia vägede vastu.

Neljapäevane rünnak võib kahjustada ÜRO toetatud rahuläbirääkimisi. On olemas sõjapealikute, poliitikute ja ärimeeste fraktsioon, kes soovib rahuläbirääkimistest osa võtta, eeldusel, et Etioopia oma väed välja viib.

Äärmuslikumad rühmitused, nagu al-Shabab, on aga läbirääkimiste vastu.

Somaalias pole teovõimelist valitsust olnud 20 aastat. Viimase aasta jooksul on mässajate, Etioopia ja valitsusvägede kokkupõrgetes hukkunud tuhandeid ja sajad tuhanded on sunnitud olnud kodudest lahkuma.