AS-i Ekseko tütarfirma OÜ Põlva Peekon ostis Kiltsi aleviku lähedal Liivakülas hoonetekompleksi kuue hoonega, et need rekonstrueerida ja rajada sinna tänapäevane emisefarm, kus hakata põrsaid tootma, kirjutab Virumaa Tetaja.

Parima võimaliku tehnoloogia järgi, mida farmis rakendada kavatsetakse, kogutakse sigade väljaheide, vedelsõnnik, kokku ja hoitakse E-Betoonelemendi rõngasbetoonmahutites, mis kaetakse kas põhu või kergkruusaga, et takistada haisu levikut.

Möödunud teisipäeval avalikule arutelule kogunenud külarahvas seisab aga seafarmi vastu, kuigi asi on alles väga algusjärgus, sest hirme ja vastamata küsimusi on rohkem kui üks.

Kardetakse haisu, mida mäletatakse nõukogude ajast, kui seafarm nendes samades hoonetes tegutses.

Tuntakse muret tiheneva liikluse ja laste turvalisuse pärast, sest Kiltsi kool asub farmist kõigest kahesaja meetri kaugusel ja puhta joogivee lõppemise pärast, sest praegugi veab vald külaelaniku Helle Hiiemäe kinnitusel Kiltsi alevikku joogivett.

Samas tekitas pahameelt, et avalikul arutelul ei tahetud öelda, kuhu see vedelsõnnik ikkagi ladestatakse, kelle maadele. See, et arendaja sõnul on suusõnalised kokkulepped olemas, kohalikke ei rahuldanud.