Jaapani peaminister Yasuo Fukuda üritab parandada sidemeid Venemaaga, samas peab ta Kuriili saari Jaapani igipõliseks omandiks ning kavatseb nende tagastamise üle Moskvaga läbirääkimistesse astuda, teatab uudisteagentuur ITAR-TASS.

Jaapani valitsusjuht esines vastava avaldusega riigi põhjaterritooriumi (nii nimetatakse Kuriile Jaapanis) tagastamise nimel korraldatud rahvakoosolekul. Taolisi rahvakogunemisi korraldatakse riigi kulul igal aastal, tähistamaks kõige esimest territoriaallepingut Venemaa ning Jaapani vahel, mis sõlmiti 7. veebruaril 1855.

7. veebruar kannabki Jaapanis erinime — Põhjaterritooriumi päev.

„Et viia meie suhted Venemaaga kõrgemale tasandile, on hädavajalik lahendus leida põhjaterritooriumide probleemile,“ lausus Fukuda oma kõnes. Ta lisas, et kavatseb kõneleda antud teemal juunis toimuval G8 nõupidamisel.

Põhjaterritooriumi päeval sõidavad mööda tänavaid ringi ka ultraparempoolsete parteide esindajad ning nõuavad valjuhäälselt, et „meie isade maa on vaja tagasi võtta“. Lisaks korraldavad nad kassikontserte Tokyos asuva Vene saatkonna ees.

President Vladimir Putin teatas, et soovib alustada Jaapaniga uusi läbirääkimisi Lõuna-Kuriili saarte üle, mille Nõukogude Liit okupeeris Teise maailmasõja lõpus.

Putin saatis Jaapani peaministrile Yasuo Fukudale kirja, milles avaldas soovi saarte kuuluvuse osas kokkuleppele jõuda, vahendas Reuters.