Kui parlament lükkab riigieelarve esimesel või teisel lugemisel tagasi, siis loetakse seda Seimi reglemendi kohaselt usaldamatuse avaldamiseks ministrite kabinetile, kirjutab Läti Delfi.

Just sellise stsenaariumi järgi sai 2004. aastal võimule praegu valitsust juhtiv Rahvapartei. Tookord ei kiidetud esimesel lugemisel heaks Indulis Emsise juhitud valitsuse poolt välja töötatud riigieelarvet. Asi lõppes sellega, et uueks peaministriks sai Aigars Kalvitis.

Läti valitsusel ei õnnestunud eile kokku leppida pedagoogide, meedikute ja politseinikega nende järgmise aasta palga suuruses. Vaatamata vahendite ümberjaotamisele ei ole ministrid valmis täitma oma lubadusi täies mahus, põhjendades seda majandusrežiimiga, mille eesmärgiks on inflatsiooni ohjeldamine.

Seimi erakorraline istung algab täna kell 15.00.

Koalitsiooniparteid leppisid möödunud nädalal kokku, et kiirendavad eelarve hääletamise protsessi. Läti 2008. aasta riigieelarve tuludeks on prognoositud 5,498 miljardit latti, kuludeks aga 5,335 miljardit latti. Seejuures on eelarve tulude kasvuks prognoositud 21%, kulude kasvuks 19,2%.