Naine ostis hiljuti korteri ja võttis selleks Hansapangast laenu, mille kaastaotlejaks vormistas oma ema, kirjutab Sakala. Naine otsustas sõlmida ka elukindlustuse, et kui temaga peaks midagi juhtuma, ei jääks kohustused panga ees üksi ema õlule.

Naine pöördus Hansa Elukindlustuse poole ja tahtis vormistada eraisiku laenukindlustust. Taotlusankeeti täites pidi ta vastama paljudele tervist puudutavatele küsimustele.

“Ausa inimesena kirjutasin läbipõetud haiguste lahtrisse, et eelmisel aastal diagnoositi mul ärevushäire ja ma olin ravil psühhiaatriahaiglas,” jutustas kindlustuse soovija.

Seepeale anti talle pangast psüühikahäirete ankeet, mille pidi täitma raviarst. Psühhiaater pani kirja sümptomid, diagnoosi ja kasutatud ravimid ning toonitas, et haigus on taandunud.

“Sattusin haiglasse eelkõige seetõttu, et olin üle töötanud. Enesetapumõtteid ei ole mul kunagi olnud ja seda kinnitas ka mu arst,” selgitas naine.

Mõni päev pärast seda, kui ta oli ankeedi panka viinud, helistati talle ja teatati, et sellise diagnoosiga kliendile elukindlustust ei vormistata.

Hansa Elukindlustuse riskijuht Ita Kukk ütles, et terviseseisundi kohta küsib kindlustaja andmeid, et luua oma klientidele võrdsed tingimused. Haiglaravi vajavate psüühikahäiretega kaasneb Kuke hinnangul palju probleeme ja sellepärast on ka risk kõrge.