Vene ingliskeelses telekanalis Russia Today esinenud van der Linden pidi vastama teleajakirjaniku küsimusele, kas 800 SS-i sõjaveterani kogunemine Sinimägedes ning augustis toimuv Eesti valitsuse korraldatud sõjamängude võistlus, mis sai oma nime natsi luuregrupi järgi, on talutavad, kirjutab Eesti Päevaleht Online.

“Euroopa Nõukogu Parlamentaarne Assamblee on minevikus selliste manifestatsioonide vastu kindla positsiooni võtnud ja me oleme ka tuleviks selliste manifestatsioonide vastu, mis viitavad natsiperioodile ning eriti ka neile, kes soovivad mineviku sündmuste abil, mis meie meelest enam kunagi aset leida ei tohiks, avalikkuse tähelepanu saada,” ütles van der Linden. Ta lisas, et on kindlalt selliste demonstratsioonide vastu.

Van der Linden ütles, et kavatseb nõukogu assamblee kaudu Eestile poliitilist survet avaldada ning sellele teemale ohtralt tähelepanu pöörates poliitilise debati algatada.

Erna retke korraldatakse aastast 1993, et meenutada kuulsa eestlastest koosneva kaugluuregrupi võitlusteed okupeeritud Eestis 1941. aasta sõjasuvel. Erna grupp oli Talvesõjast osavõtnutest moodustatud luureüksus, kes tegi 1941. aasta suvel dessandi Punaarmee tagalasse Salmistusse. Hiljem liitus luuregrupp lahingutegevusega okupeeritud Eestis.

Erna retk on tänaseks saanud maailma üheks pikemaks ja raskemaks militaarvõistluseks.