45-aastane Illinoisi osariigi senaator on kongressi liige olnud vaid kaks aastat, oma kodulehel annab ta teada, et kavatseb kandideerimisest ametlikult teatada 10. veebruaril koduosariigis toimuval üritusel, teatab Fox News.

Esimese sammuna teel Valgesse Majja registreeris Obama kampaaniakomitee, tegu on vajaliku bürokraatliku protseduuriga föderaalses valimiskomisjonis, et saada võimalus hakata raha koguma.

Obama on USA poliitikas värske nägu ja meedia lemmik, kes lubab pakkuda “teistsugust poliitikat”. Tema äsja avaldatud ja väga edukalt müügiks minevas raamatus on läbivaks teemaks vajadus sõbralikuma ja positiivsema suhtumise järgi suures poliitikas. Kriitikute sõnul pole mehel aga mingit sisulist poliitilist platvormi, selgeks nõrkuseks peetakse ka täielikku kogenematust välispoliitikas ning olematut juhtimiskogemust.

“Mind ei pane muretsema mitte meie probleemide suurus, vaid meie poliitikute väiksus. Ameerika ees on varemgi suuri probleeme olnud. Aga täna paistavad meie liidrid Washingtonis olema võimetud koostööd tegema praktilises, terve mõistuse mõttes. Poliitika on muutunud nii kibedaks ja parteiliseks, nii nätskeks seguks rahast ja mõjust, et me ei saa hakkama suurte probleemidega, mis nõuavad lahendusi. Seda on vaja muuta kõigepealt,” ütles Obama.

Obamal seisab ees kibe võitlus oma demokraatliku partei sees kandidaadi staatuse saamiseks. Oma kandideerimisest on juba teatanud eelmiste valimiste demokraatide asepresidendikandidaat John Edwards, endine Iowa kuberner Tom Vilsack, senaator Chris Dodd ja esindajatekoja liige Dennis Kucinich. Oma kandideerimisest pole veel teatanud senaator Hillary Clinton, keda peetakse demokraatide favoriitkandidaadiks.

Obama isa on Keenia päritolu mulatt, ema aga Kansase osariigi valge. Mees veetis lapsepõlves mõned aastast Aafrikas, suurema osa noorusest aga Hawaiil.